Anti- Illuminati ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα,
αποφάσισα να ολοκληρώσω ένα project στο οποίο ένα κουτί του 1990-2000 θα το αναβάθμιζα για να το χρησιμοποιώ ως εφεδρικό σύστημα υπολογιστή απλών διεργασιών και ελαφρών προγραμμάτων (browsing,ελαφρύ gaming,office, ταινίες κτλ.
Μιλώντας για το κομμάτι του Airflow στην θήκη του κουτιού, έκανα κάποιες βασικές αλλαγές όπως: πήρα 3 ανεμιστήρες be quiet 140cm που οι 2 προορίζονται για μπροστά και θα κουμπωθούν με πατέντα. Στον μπροστά-επάνω θα κάνω σύντομα κάποιες απαραίτητες τρύπες στην σιδηροκατασκευή του για να τον πιάσω με δεματικά γιατί δεν υπήρχε ειδική θέση, ενώ ο κάτω είναι ήδη στην θέση του 12αρι που προϋπήρχε πάλι με πατέντα. Επίσης, στο μπροστά πλαστικό μέρος του έκοψα δύο τετράγωνα στα οποία κόλλησα απλή σίτα δωματίου και στην πίσω μεριά του κουτιού που μπαίνει πάνω ο τρίτος 12αρης, έβαλα κι εκεί σίτα στις γρίλιες του για να μη εισέρχεται σκόνη. Ομοίως, έβαλα σίτα στο ένα side panel του κουτιού που είναι αφαιρούμενο στις γρίλιες του.
Το σύστημα δεν θα έχει ξεχωριστή κάρτα γραφικών μιας και ο επεξεργαστής θα έχει ενσωματωμένα και ο δίσκος ασφαλώς ssd. 
Ασφαλώς λόγω παλαιότητας η θέση του τροφοδοτικού είναι επάνω και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει. Έχω βάλει ένα της silverstone 80 plus platinum full modular με τεχνολογία ultra silent semi fanless.
Ήθελα να ρωτήσω διάφορα πράγματα επάνω σε αυτά που έγραψα.

  1. Είναι ικανοποιητικά τα όσα έκανα;
  2. Μήπως δεν έπρεπε να βάλω στις γρίλιες του πίσω ανεμιστήρα και στο side panel σίτα γιατί θα περιορίζεται η αφαίρεση θερμότητας ;
  3. Θα βοηθούσε για την αποβολή θερμότητας δεύτερος ανεμιστήρας πίσω ή στην επάνω θέση του κουτιού ή θα ήταν άσκοπο λόγω συχνότερης σκόνης; (με πατέντα πάλι)
  4. Δεν υπήρχε πρόβλημα στα χρήματα στο να αγοράσω νέο κουτί, απλά ήθελα να εκμεταλλευτώ το παλιό ορμώμενος από τα γούστα μου να αναβαθμίζω παλιά πράγματα όπου μπορώ. Ποια η γνώμη σας για το όλο εγχείρημά μου;

7 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου! Με δεδομένο ότι το PC δεν θα κάνει κάποια πολύ απαιτητική εργασία, πιστεύω πως θα έχεις ικανοποιητική ψύξη. Πολλά κουτιά έχουν στα συγκεκριμένα σημεία φίλτρα, οπότε δεν νομίζω ότι περιορίζουν ιδιαίτερα τον αέρα, εκτός αν είναι σίτα είναι ιδιαίτερα χοντρή και κόβει σημαντική ποσότητα αέρα. Το ιδανικό να έχεις θετικό airflow, δηλαδή να μπαίνει περισσότερος αέρα απ' ότι βγαίνει. Προφανώς, το όλο εγχείρημα είναι χόμπυ και δεν μπορείς να το δεις από άποψη αξίας. Αν σου αρέσει το ρετρό σχέδιο του κουτιού, πιστεύω αξίζει. 

Anti- Illuminati απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα φίλε μου, άρα να το αφήσω όπως είναι ή να κάνω και μια τρύπα στην οροφή , να κουμπώσω έναν ακόμα 14αρι ανεμιστήρα και να βάλω σίτα για να αποβάλλει περισσότερη θερμότητα;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Αν και οι 3 λειτουργούν στην ίδια ταχύτητα, τότε είναι καλά όπως είναι. Αν βάλεις ανεμιστήρα πάνω να βγάζει αέρα, καλό είναι να αυξήσει την ταχύτητα των 2 ανεμιστήρων που βάζουν αέρα. 

Anti- Illuminati απάντησε πριν 2 έτη

Kατάλαβα. Και αν απλώς ανοίξω οπή πάνω με σίτα για να διευκολύνω την αποβολή θερμότητας χωρίς να προσθέσω ανεμιστήρα θα έχω κάποιο ουσιαστικό όφελος ή να μην το κάνω καθόλου;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Δεν έχει νόημα να κάνεις τρύπα χωρίς ανεμιστήρα, δεν θα ωφελήσει σε κάτι, μπορεί και να βλάψει καθώς θα χειροτερέψει το airflow. 

Anti- Illuminati απάντησε πριν 1 έτος

Μάλιστα. Ούτε αν ανοίξω τετράγωνη οπή από κάτω και κάνω ένα stand να είναι λίγο πιο ψηλά για να έχει έξτρα εισροή ψυχρού αέρα από εκεί;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Δεν έχει γενικά νόημα να υπάρχει τρύπα κάπου όπου δεν υπάρχει ανεμιστήρες, είτε κουτιού, είτε κάποιου εξαρτήματος, πχ τροφοδοτικό.