Stamatis Papapetroy ρώτησε πριν 8 έτη
Καλημέρα, έπεσα τυχαία σε κάποιο άρθρο σου και επειδή ήταν ενδιαφέρον προχώρησα και λίγο παραπάνω και τελικά έπεσα εκεί που προτείνεις αναλόγως τη τιμή διάφορα PC gaming… Για ποιο λόγο δεν προτείνεις καθόλου επεξεργαστές ΑΜD; Ρωτάω γιατί έχω σκοπό να αγοράσω έναν καινούργιο σταθερό υπολογιστή κοντά στα 1000€ και σκεφτόμουν AMD για οικονομία και πως με αυτά τα λεφτά που μπορώ να κερδίσω από το CPU να τα δώσω για SSD ή για μια καλύτερη κάρτα γραφικών. Θα ήθελα αν έχεις χρόνο να μου πεις τη γνώμη σου για τους AMD. Ευχαριστώ

11 Απαντήσεις

ExGo Z απάντησε πριν 8 έτη

Γεια χαρά Σταμάτη.

Αναγνώστης είμαι εγώ, αλλά μπορώ να δώσω εύκολα την απάντηση.
Γιατί φίλε όταν σκοπεύεις να δώσεις ένα σοβαρό ποσό για χτίσιμο pc τότε αναγκαστικά βάσεις ιντέλ γιατί οι AMD ΔΕΝ συγκρίνονται σε αυτήν την κατηγορία.
Επεξεργαστή AMD βάζεις μόνο όταν κινείσαι σε χαμηλά ποσά.
Σε χαμηλά ποσά είναι καλή επιλογή.(πχ στα 500 ή 300)
Αλλά όταν δώσεις 1000 ή και παραπάνω και βάλεις AMD τότε ακόμη και τον κορυφαίο σε αξία και δύναμη των AMD να διαλέξεις το μόνο που θα πετύχεις είναι να είναι ισάξιος με ένα ΜΕΤΡΙΟ επεξεργαστή της ίντελ, ενώ οι κορυφαίοι από την ίντελ θα τον αφήνουν πίσω στις επιδόσεις για την πλάκα τους.
Επομένως, αν διαθέτεις μεγάλο ποσό και επιλέξεις να δώσεις χρήματα για επεξεργαστή AMD, πετάς τα λεφτά σου!
Ειδικά όταν πρόκειται για gaming υπολογιστή.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 8 έτη

Ευχαριστώ που απασχολήθηκες και απάντησες αλλά έχω μερικές ερωτήσεις. 1ον: εσύ είσαι κάποιος gamer, κάποιος που διαβάζει πολύ σχετικά με τους Η/Υ, κάποιος που απλώς άκουσε κάτι ή κάποιος που σπούδασε και ασχολείται συνέχεια με αυτό; 2ον: μπορείς να μου εξηγήσεις τη διαφορά τους η οποία λογικά δεν πρέπει να φαίνεται στα χαρακτηριστικά γιατί από όσο έχω ψάξει η AMD με λιγότερα λεφτά δίνει περισσότερα Hz, περισσότερους πυρήνες και υδρόψυκτο, άρα από όσο μπορώ να καταλάβω από μόνος μου πρέπει να είναι κάτι άλλο διαφορετικό από αυτά που κοιτάω.

ExGo Z απάντησε πριν 8 έτη

1. Είμαι pc gamer, διαβάζω αρκετά συχνά με τους Η/Υ, ακούω αρκετά πράγματα αλλά αναπαράγω αυτά που όντως ισχύουν, δεν σπούδασα αλλά ασχολούμαι σχετικά συχνά με την τεχνολογία των Η/Υ.

2. Δεν παίζουν μόνο ρόλο τα hz και οι πυρήνες ενός επεξεργαστή.
Τον νούμερο 1 ρόλο τον έχει η αρχιτεκτονική του επεξεργαστή.
Ένας AMD μπορεί να είναι κλοκαρισμένος πολύ παραπάνω και να έχει πολλούς πυρήνες σε χαμηλό κόστος τιμής.
ΑΛΛΑ…
Δεν έχει καμία σχέση η αρχιτεκτονική του με έναν ίντελ.
Έχει πολλούς αλλά αδύναμους, συγκριτικά με έναν καλό ίντελ, πυρήνες, χωρίς hyperthreating πολύ, πάρα πολύ αδύναμη μονοπύρινη ισχύ συγκριτικά πάλι με έναν ίντελ.Προβληματικό θα έλεγα tdp και κατανάλωση για αυτά που “κάνει”.
Ένας “καλός” amd το μόνο που κάνει είναι να έχει πολλούς αδύναμους πυρήνες που όλοι μαζί δίνουν ένα καλούτσικο-μέτριο αποτέλεσμα αλλά σε μονοπύρηνη ισχύ είναι πάρα πολύ αδύναμος-κακός.Γεγονός που τον καθιστά κακή επιλογή για gaming.
Ένας πάλι καλός Ιντελ cpu δίνει σημασία στην ισχύ του κάθε πυρήνα και στην ομαλή λειτουργία που θα προσφέρουν όλοι μαζί.
Είναι συνήθως χαμηλά κλοκαρισμένος σε σχέση με έναν amd αλλά αυτό ΔΕΝ μεταφράζεται στο πόσο γρήγορος ή αργός είναι όταν οι συγκρίσεις γίνονται μεταξύ εντελώς διαφορετικών socket, chipset και αρχιτεκτονικής του επεξεργαστή.
Ένας ίντελ έχει πολύ φιλότιμη κατανάλωση για αυτά που κάνει.
Και τέλος ένας καλός ίντελ δίνει βάση όχι στον αριθμό των ghz και των πυρήνων που έχει αλλά στο πόσο “effective” θα είναι αυτοί και το νούμερο των ghz του(αν καταλαβαίνεις).Στο πόσο όντως δηλαδή πολύ καλύτερες επιδόσεις και ταχύτητα θα προσφέρει ακόμη και με ένα σχετικά χαμηλό ghz νούμερο και λιγότερους πυρήνες.
Αυτή είναι η σημαντική διαφορά στην φιλοσοφία τους.

(Αυτά όσον αφορά για ακριβές κατηγορίες… πχ όταν διαθέτεις για έναν επεξεργαστή πάνω από 150€ τότε η αγορά ενός ίντελ είναι μακράν καλύτερη επιλογή.Όταν όμως δώσεις παρακάτω από 150€ τότε η αγορά AMD επεξεργαστή είναι πιο συμφέρουσα επιλογή καθώς παίρνεις σχεδόν ίδιες ή και ελάχιστα καλύτερες, κάποιες φορές, επιδόσεις από τους αντίστοιχους “φθηνούς” της ίντελ σε πάρα πολύ καλή τιμή.)

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Ενώ ισχύουν αυτά που λέει ο ExGo για τους AMD, ο Νο1 λόγος που δεν προτείνω AMD στις ακριβότερες κατηγορίες τιμής είναι πως η ίδια η AMD έχει εγκαταλείψει τη σειρά FX.

Η πλατφόρμα AM3/AM3+ στην οποία μπαίνουν οι FX είναι 5 ετών (που ισοδυναμούν με περίπου έναν αιώνα στους υπολογιστές), δεν έχουν ανακοινωθεί νέοι επεξεργαστές για αυτή, και δεν υπάρχει καν επίσημη ανακοίνωση για μία πλατφόρμα που θα την αντικαταστήσει.

Η AMD εστιάζεται πλέον στην πλατφόρμα FM2/FM2+ και τους επεξεργαστές Α4-Α10 που είναι APU (Επεξεργαστές που ενσωματώνουν καλής ποιότητας κάρτα γραφικών).

Σε αυτόν τον τομέα είναι πολύ πιο μπροστά από την Intel, καθώς ένας επεξεργαστής Α10 7700 έχει ενσωματωμένη κάρτα γραφικών με καλύτερες επιδόσεις από AMD R7 250 των 80-100 ευρώ.

Αυτοί οι επεξεργαστές πατάνε κάτω τις δυνατότητες γραφικών που έχει ακόμα και ο ακριβότερος Intel, και είναι ιδανικοί για φτηνά συστήματα των 300-400 που ίσως δεν περισσεύουν χρήματα για μια σωστή κάρτα γραφικών.

Με άλλα λόγια, βάζοντας έναν FX σε μηχάνημα των 1.000 ευρώ, έχεις μια πλατφόρμα νεκρή, με μετριότερες επιδόσεις σε σχέση με έναν καλό i5, την οποία δεν θα μπορείς και να αναβαθμίσεις στο μέλλον.

Επιπλέον, σε υπολογιστή των 1.000 ευρώ με i5 μπορείς να βάλεις την Geforce 970, που είναι μια φανταστική κάρτα γραφικών. Για να πας σε καλύτερη πρέπει να πας σε 980, που κοστίζει 200 ευρώ παραπάνω.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 8 έτη

Αν και δεν κατάλαβα γιατί ενώ η AMD γράφει πως έχει περισσότερα Hz από τους Intel σε μια συγκεκριμένη τιμή, γιατί ο ExGo λέει πως η μονοπύρηνη ισχύς είναι καλύτερη της Intel, ευχαριστώ που ασχοληθήκατε και οι δυο. Να ρωτήσω κάτι ακόμα, αν ανεβάσω εδώ μια σύνθεση Η/Υ θα μπορέσετε να την δείτε και να μου πείτε τη γνώμη σας;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Βασικά είναι αδύνατον να συγκρίνεις δύο επεξεργαστές διαφορετικής αρχιτεκτονικής με βάση τα χαρακτηριστικά τους, γιατί έχουν διαφορετικό τρόπο με τον οποίο επεξεργάζονται τα δεδομένα.

Μόνο οι μετρήσεις μπορούν να δείξουν τις διαφορές, και οι μετρήσεις δείχνουν πως οι AMD, σε πραγματικές συνθήκες, είναι κατώτεροι από τους Intel.

Εγώ θα σου πρότεινα, αν θέλεις κάτι διαφορετικό από την σύνθεση των 1.000 ευρώ του οδηγού, να μου πεις τι θέλεις να αλλάξεις, για να σου κάνω μια σύνθεση στα μέτρα σου. Πιστεύω θα γλιτώσει και στους δύο μας χρόνο.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 8 έτη

Χωρίς να ξέρω πολλά, βλέπω πως έχεις μια ακριβή MB, μια επίσης ακριβή VGA, τον επεξεργαστή θα τον προτιμούσα 4+ και να έχει SSD μέσα, το 1ΤΒ μου είναι άχρηστο αλλά στους ΗDD είναι ασήμαντη η διαφορά…

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Αφού θέλεις Gaming PC, γιατί να βάλεις χειρότερη κάρτα γραφικών? Και αν βάλεις χειρότερη μητρική, πώς θα υποστηρίξει το σύστημα? Μια φτηνιάρικη μητρική θα σου ρίξει τις επιδόσεις, όλος ο υπολογιστής θα είναι πιο αργός εξ’ αιτίας της.

4+ εννοείς GHz? Αν δώσεις σε μηχάνημα των 1.000 ευρώ 335 για να βάλεις τον i7 4790K, και βάλεις και SSD, η κάρτα γραφικών που θα αναγκαστείς να βάλεις θα είναι της πλάκας, και ο υπολογιστής θα παίζει χειρότερα από μηχάνημα των 700ων ευρώ.

Χώρια που στο Gaming οι i5 με τους i7 έχουν μόλις 10% διαφορά στις επιδόσεις, γιατί τα παιχνίδια δεν εκμεταλλεύονται τα επιπλέον threads.

Τέλος, ο SSD έχει μηδενική διαφορά στα παιχνίδια. Θα ξεκινούν απλά πιο γρήγορα, αλλά δεν θα έχεις ούτε ένα frame παραπάνω ανά δευτερόλεπτο.

Εφόσον φτιάχνεις Gaming PC, πρέπει να αποφασίσεις: Θέλεις να δώσεις 1.000 ευρώ για PC που στα games θα αξίζει το πολύ 700? Ή θέλεις να πιάσουν τόπο τα χρήματά σου στο gaming?

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 8 έτη

Λοιπόν γράφω τη σύνθεση που μου έχει προτείνει κάποιος (που έχει μαγαζί και από αυτόν πήρα τους προηγούμενους δυο Η/Υ μου) και θέλω να μου πεις αν αξίζει και τι θα άλλαζες… θέλω να πω πως είμαι μηχανολόγος (φοιτητής 2 χρόνια) και λογικά στο μέλλον μπορεί χρειαστεί να χειριστώ προγράμματα αρχιτεκτονικής (π.χ. AutoCad)… τέλος να σημειώσω πως αφού φτιάχνω ένα δυνατό PC θα ήθελα να έχω έναν SSD για τα κύρια προγράμματα που θα χρησιμοποιώ (ξέρω πως in game δεν ανεβάζει τα FPS)

MB: Gigabyte B85M-HD3
ή MB: Gigabyte H97-D3H (εδώ μου είπε καλύτερα την πρώτη)
PS: POW/SUP AEROCOOL KCAS-600 80+ BRONZE
CPU: Intel Core i7-4790 4.0 GHz 8MB 1150
RAM: Kingston DDR3 HyperX Fury Blue 4GB 1600MHz x2
SSD: Kingston HyperX 3k Sata3 2.5” 120GB
ή SSD: Samsung 840 EVO Series 250GB 2.5” Sata3 Basic
HDD: WD Sata3 500GB 7200 64MB WD5003AZEX
VGA: NV GB GT 740 2GB DDR5 128bit
ή VGA: Asus AMD Radeon R9 270 2GB DDR5 256bit

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Σταμάτη, δεν θέλω να προσβάλλω τον γνωστό σου, αλλά ένα PC των 500ων ευρώ θα ήταν καλύτερο για Gaming από το συγκεκριμένο.

Η μητρική με chipset B85 δεν θα δέχεται τους επεξεργαστές της Intel το 2015, οπότε αν θελήσεις σε 2-3 χρόνια να κάνεις αναβάθμιση, πρέπει να ξαναγοράσεις μητρική.

Το Chipset Η97 δέχεται τους Intel του 2015, αλλά δεν μπορεί να λειτουργήσει μνήμες πάνω από 1600MHz – και η διαφορά τιμής ανάμεσα σε RAM των 1600ων και των 2400 είναι ελάχιστη, ούτε 10 ευρώ. Η μόνη επιλογή για Gaming είναι μητρική με Z97.

Είναι αδιανόητο να βάλεις επεξεργαστή δύο φορές ακριβότερο από την κάρτα γραφικών σε gaming υπολογιστή. Επίσης ο i7 είναι κακός επεξεργαστής για Gaming, κοστίζει 100 ευρώ παραπάνω από τον i5 4690 και έχει μόνο 10% καλύτερες επιδόσεις.

Όχι ότι θα έχουν σημασία οι επιδόσεις, γιατί οι κάρτες γραφικών είναι και οι δύο χάλια.

Ειλικρινά, το μόνο που θα κρατούσα από ολόκληρο τον υπολογιστή θα ήταν το τροφοδοτικό, αν και ένα πιο επώνυμο θα ήταν καλύτερη επιλογή.

Ή ο γνωστός σου δεν ξέρει τι κάνει, ή (το πιθανότερο) προσπαθεί να ξεφορτωθεί πάνω σου σαβούρα που του έχει ξεμείνει στο μαγαζί.

Ειδικά αυτό που έκανε με τη μητρική με το B85, που την προτείνει κιόλας ως “καλύτερη” από αυτή με το Η97, είναι μεγάλη γυφτιά.

Stamatis Papapetroy απάντησε πριν 8 έτη

Να πω την αλήθεια την είχα υποψιαστεί την μαλ***α για αυτό άρχισα να το ψάχνω. Οπότε αυτόν τον ρίχνω άκυρο και αν είναι θα κάνω σε λίγο καινούργιο ποστ για το καινούργιο PC που θέλω και αν είναι συνεχίζουμε την συζήτηση από εκεί… Ευχαριστώ πολύ.