Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsBSOD και Πρασινη Οθονη (AMD)
Νίκος Νικολάου ρώτησε πριν 1 έτος
Καλησπέρα σας,
Τον προηγούμενο Μάιο του 2020 έκτισα ένα PC ως αρχάριος με τα παρακάτω specs:

  • Asrock Fatality B450 (Gaming) K4
  • AMD Ryzen 2400G (integrated graphics Vega 11)
  • Western Digital Blue 250GB SSD (για τα Windows)
  • Western Digital 1TB HHD
  • Gskill RipjawsV 16GB (8 + 8 DDR4)
  • και ένα fan του chassis Cougar MX330
  • OS: Windows 10

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζω άρχισε αρχές του Μάϊ όπου σε σχετική αδράνεια του υπολογιστή (είχα ένα excel ανοιχτό και δεν χρησιμοποιούσα τον υπολογιστή) μου έβγαλα BSOD με σφάλμα “IRQL NOT LESS OR EQUAL”. Δεν το πολύεδωσα μεγάλη σημασία. Μετά απο κάτι μέρες ξαναέβγαλε BSOD με άλλο σφάλμα “PAGE FAULT IN NONPAGED AREA“. Και στη συνέχεια κάθε μέρα έβγαζε τουλ. 2 φορές κάποιο BSOD με διαφορετικά μηνύματα κάθε φορά, μέχρι που καταστάλαξε στο “SYSTEM SERVICE EXCEPTION”. Κάποια στιγμή έβγαλε και πράσινη άδεια οθόνη χωρίς κάποιο μήνυμα λάθους όπου εκεί έπρεπε να κάνω μόνος μου hard shutdown. Αυτό το έβγαλε περίπου 3 φορές. Ενδιάμεσα έτρεξα διάφορες εντολές στο cmd όπως:

  • chkdsk /r
  • DISM /online /cleanup-image /restorehealth
  • sfc /scannow

ωστόσο δεν εντόπισαν κάνενα λάθος εκτός απο την τελευταία εντολή που διόθρωσε κάποια corrupted files. Έλεγξα drivers και updates αλλά δεν εντόπισα κάτι (τουλάχιστον η εμπειρία μου δεν μου επιτρέπει να εντοπίσω κάτι). Εδώ να πω ότι το κρασάρισμα το παθαίνει συνήθως σε σχετική αδράνεια. Όχι όταν παίζω κάποιο παίχνιδι ή κάνω κάποια δουλειά που να καταναλώνει πόρους (μπορεί να είναι και θέμα τύχης), δηλαδή συνήθως όταν ακούω μουσική, βλέπω βίντεο ή streams ή κανά PDF.
Επιπλέον δοκίμασα να αποσυνδέσω συσκευές που μπορεί να προκαλούν προβλήματα αλλά εξακολούθησαν να εμφανίζονται σφάλματα.
Σήμερα, που άνοιξα τον υπολογιστή μετά από σφάλμα “πράσινης οθόνης” εμφανίστηκε, ξεκινώντας ο υπολογιστής, software της AMD “AMD Bug Report Tool” ( https://i.imgur.com/GEHU6Ly.png ) το οποίο όμως αδυνατώ να συμπληρώσω διότι δεν γνωρίζω τι και πού οφείλεται αυτή η κατάσταση. Ο υπολογιστής είναι σε βιώσιμη κατάσταση, αλλά δεν γνωρίζω για πόσο.
Πριν μεταβώ σε format, θα ήθελε και τη δική σας βοήθεια. Τι μου προτείνετε να κάνω;
(ΥΓ: σήμερα πήρα τήλεφωνο σε ένα μαγαζί επιδιόρθωσης υπολογιστών και μου είπε πως ευθύνονται τα Windows και οι drivers για το πως χειρίζονται τα ενσωματωμένα γραφικά της AMD και πως δεν υπάρχει τρόπος να λυθεί, αν δεν μπει ξεχωριστή κάρτα. Η απάντηση αυτή δεν με καλύπτει ιδιαίτερα, όπως καταλαβαίνετε…)
Αν χρειαστείτε κάποια λεπτομέρεια είμαι στη διάθεση σας.

1 Απαντήσεις

Νίκος Νικολάου απάντησε πριν 1 έτος

Να διευκρινίσω: το πρόβλημα άρχισε από τις αρχές του Μάϊ του 2021 και πως μερικές φορές στο BSOD εμφανιζόταν και ποιο άρχειο ευθυνόταν για το κρασάρισμα (What failed: ****.sys). Επιπλέον αν θέλετε να δείτε το memory.dmp ευχαρίστως να σας το διαθέσω.