Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsBug λόγω κάρτας γραφικών;
Panagiotis Fousekis ρώτησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα, πρόσφατα εγκατέστησα μια νέα κάρτα γραφικών στον υπολογιστή μου (την Rx 6600). Πριν βάλω την νέα κάρτα το σύστημα λειτουργούσε με την integrated κάρτα γραφικών του επεξεργαστή (ryzen 5 5600g). Από τότε που έβαλα την νέα κάρτα (φυσικά έβαλα τους τελευταίους drivers), παρατηρώ ότι η πρώτη εκκίνηση των προγραμμάτων ms office και των adobe photoshop και illustrator, αργεί γύρω στα 10’’ να ανοίξει ενώ πριν άνοιγε στο δευτερόλεπτο. Επίσης ότι και αν ανοίξω πρώτο από τα παραπάνω προγράμματα και κάνει την καθυστέρηση μετά όλα τα υπόλοιπα ανοίγουν κατευθείαν. Αργεί δηλαδή μόνο στην πρώτη εκκίνηση. Επίσης παρατηρώ ότι σε αρχεία pdf καμία φορά η μετακίνηση τους και η διαγραφή τους επίσης καθυστερεί σε μη φυσιολογικό βαθμό, δηλαδή κολλάει στο progress (δεν το έκανε πριν). Σκέφτηκα να απενεργοποιήσω τα integrated graphics από τα bios, μην τυχών τα windows μπερδεύονται με το ποια κάρτα θα χρησιμοποιήσουν για να ανοίξουν τα προγράμματα. Αν έχω μόνιμα disable τα internal graphics, θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα στην λειτουργία των windows? Γενικά συνίσταται κάτι τέτοιο;
Λειτουργικό windows 10 pro
μητρική msi b450 gaming plus max
κάρτα γραφικών sapphire rx 6600 8gb
ενδεχομένως το μόνο πρόβλημα που θα συναντήσω αν απενεργοποιήσω τα ενσωματωμένα γραφικά, θα είναι να έχω μαύρη οθόνη αν τυχόν χαλάσει η κάρτα γραφικών και συνδέσω το hdmi στην μητρική, αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με ένα bios reset.
 

10 Απαντήσεις

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας

panos nate απάντησε πριν 4 μήνες

DDU εκανες πριν βαλεις την καρτα;

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Ναι απ εγκατέστησα τους παλιούς drivers μήπως και διορθωθεί, αλλά εξακολουθεί να κάνει το ίδιο.
επίσης αν συνδέσω το hdmi στην mobo όλα λειτουργούν ρολόι, όπως θα έπρεπε, όταν το βάλω στην κάρτα γραφικών κάνει όσα ανέφερα παραπάνω.
έτρεξα από cmd το scan now , βρήκε κάποια corrupted files, τα επιδιόρθωσε αλλά το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα Παναγιώτη, δοκίμασε αρχικά να απενεργοποιήσεις τα ενσωματωμένα γραφικά μέσα από το bios, είναι συνηθισμένη τακτική από τη στιγμή που έχεις ξεχωριστά γραφικά.

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα, δοκίμασα να απενεργοποιησω τα ενσωματωμένα γραφικά από τα bios και δεν καθυστερεί καθόλου η εκκίνηση των προγραμμάτων που καθυστερούσαν. (Γίνεται δηλαδή κάποιο μπέρδεμα όταν είναι και τα δυο ενεργοποιημένα ασχέτως που το καλώδιο το έχω στην κάρτα γραφικών)
το μόνο που δεν έχει λυθεί είναι η κατάσταση με τα pdf που περιέγραψα, η μεταφορά, η μετακίνηση ή η διαγραφή καθυστερεί πολύ. (Απεγκατέστησα το acrobat reader, το εγκατέστησα ξανά αλλά συμβαίνει το ίδιο πράγμα)
Επίσης όπως είχα ρωτήσει εξαρχής, το να έχω μόνιμα disable τα integrated graphics δεν θα μου δημιουργήσει κάποιο θέμα πχ με τον επεξεργαστή

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Καλησπέρα και πάλι, ενημερώνω πως το θέμα με τα pdf αρχεία διορθώθηκε. 
συγκεκριμένα έκανα disable το windows search από το services.msc και το πρόβλημα λύθηκε!

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Το ότι απενεργοποίησες τα ενσωματωμένα γραφικά δεν υπάρχει περίπτωση να σου δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Πάντως, το πρόβλημα με τα pdf δεν νομίζω ότι σχετίζεται με τα γραφικά..

 

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Είναι κάποιο κόλλημα του file explorer απ ότι καταλαβαίνω αυτό με τα pdf, το έψαξα λίγο περισσότερο και διάβασα ότι και άλλοι που αντιμετώπιζαν το ίδιο πρόβλημα απενεργοποιώντας το windows search έλυνε το πρόβλημα, όπως ακριβώς συνέβη και σε μένα. Το θέμα είναι πως προέκυψε κάτι τέτοιο χωρίς να έχω πειράξει κάτι εγώ;
Και δεν πρόκειται για κάποιο bug των windows update γιατί θα το αντιμετώπιζαν και άλλοι. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 μήνες

Μπορεί να φταίει ο συνδυασμός acrobat και file explorer..δοκίμασες και με άλλο pdf reader?

Panagiotis Fousekis απάντησε πριν 4 μήνες

Δεν δοκίμασα κάποιο άλλο pdf reader, πάντα έβαζα της adobe. Ίσως όντως και να είναι κάποιο λαγκ του συνδυασμού acrobat και file explorer.
πάντως από τότε που απενεργοποίησα το windows search (που δεν το πολύ χρησιμοποιώ έτσι κι αλλιώς), λειτουργεί το acrobat καθώς και η μεταφορά-μετακίνηση των αρχείων, χωρίς κανένα θέμα.
επίσης ενημερώνω πως από τότε που απενεργοποίησα τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή απ τα bios ο υπολογιστής δουλεύει ρολόι όσον αφορά την πρώτη εκκίνηση των προγραμμάτων που είχα προαναφέρει.
ευχαριστώ πολύ για την βοήθεια και το ενδιαφέρον!