petros karavidas ρώτησε πριν 1 έτος

Έχω καταλήξει  σε  επεξεργαστή AMD Ryzen 5 5600g (με ενσωματωμένα γραφικά και ψύκτρα) 118 ευρώ, μνήμη ram 2 8gb g.skill ripjaws ddr4 3200 43 ευρώ( υπάρχει κάτι καλύτερο σε αυτά τα χρήματα?) , ssd nvme adata xpg sx8200 pro 512gb 38 ευρώ, psu seasonic s12 550w 80 plus bronze 50 ευρώ … Παρακαλώ θα χρειαστώ βοήθεια 1)για την επιλογή μητρικής b550 η b450 και ποια έκδοση (πχ έχω μπερδευτεί με b550m pro ,b450m auros  elite  v2 δεν καταλαβαίνω της διαφορές και το μεγάλο εύρος τιμών ) και2) για κουτή pc midi  . Μητρική έως 120 ευρώ κουτή 50 ευρώ  

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά,
 
Ο R5-5600G είναι ένας γρήγορος επεξεργαστής με ενσωματωμένα γραφικά (APU). Οι επιδόσεις του είναι πολύ παρόμοιες με τον "σκέτο" R5-5600X (CPU), αλλά υποστηρίζει PCIe 3.0 αντί για το PCIe 4.0 του R5-5600X (ακόμα και του "απλού", non-X R5-5600). Αυτό δεν είναι σοβαρό πρόβλημα αν χρησιμποποιείς αποκλειστικά τα ενσωματωμένα γραφικά (δλδ αν δε σκοπεύεις να εγκαταστήσεις μια ακριβή κάρτα γραφικών, με PCIe 4.0). Απλώς δε θα έχεις PCIe 4.0 στην επικοινωνία με τον SSD, αλλά το σύστημα δεν είναι υψηλών επιδόσεων ούτως ή άλλως. Η μνήμες είναι OK, και ο R5-5600G υποστηρίζει τα 3200MHz βάσει προδιαγραφών, επομένως μπορείς να αναμένεις ότι θα τα πετύχεις χωρίς προβλήματα (και χωρίς overclock). Για SSD θα έλεγα να κοιτάξεις κάτι καλύτερο, πρόκειται για τη μονάδα αποθήκευσης, και αν σου χαλάσει έχεις κίνδυνο απώλειας δεδομένων αλλά και αδειών χρήσης, αν πρόκειται για άδειες μιας ενεργοποίησης. Μπορεί να κοστίσει κάτι παραπάνω, αλλά νομίζω δεν αξίζει το ρίσκο.
 
Όσον αφορά τώρα τις μητρικές, πρόκειται για την, ας πούμε, "στάνταρ" (Business) σειρά της AMD, αλλά η B550 είναι μια γεννιά νεότερη. Υποστηρίζει PCIe 4.0 αντί για το PCIe 3.0 της B450, και ταχύτητα δικτύου 2.5Gbps αντί για 1.0Gbps. Το τελευταίο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το μοντέλο, πχ μπορεί να βρείς φθηνές μητρικές B550 με LAN controller 1.0Gbps (1 Gigabit) αντί για 2.5Gbps, οπότε κοιτάς τα specs του motherboard, αν σε ενδιαφέρει αυτό το χαρακτηριστικό - βασικά επηρεάζει την ταχύτητα επικοινωνίας με άλλα μηχανήματα στο τοπικό δίκτυο, πχ κάποιον server. Ο βασικός λόγος όμως που θα συνιστούσα το B550 είναι ότι πρόκειται για νεότερης γεννιάς chipset, και έχει καλύτερες προδιαγραφές, καλύτερη συμβατότητα με τα νεότερα εξαρτήματα και καλύτερη αξία μεταπώλησης, αν κάποια στιγμή αποφασίσεις να τον πουλήσεις. Δυστυχώς δε θα αξιοποιείς το PCIe 4.0 της μητρικής με τον R5-5600G, αλλά έχεις τη δυνατότητα τοποθέτησης καλύτερου, αργότερα. Ακόμα, με board B450 έχεις αυξημένο κίνδυνο ασυμβατότητας με έναν πολύ νεότερο επεξεργαστή, όπως ο R5-5600G (έχουν αναφερθεί αρκετά προβλήματα). BIOS update μάλλον θα χρειαστείς και στις δύο περιπτώσεις.
 
Τώρα, όσον αφορά τα μοντέλα, κάθε εταιρεία έχει μια βασική/οικονομική σειρά και άλλες ακριβότερες. Οι βασικές είναι οι Asus Prime, Gigabyte Ultra Durable, MSI Pro (δεν γνωρίζω αρκετά για Asrock και Biostar και δεν τα συνιστώ), οι ακριβές αντίστοιχα είναι οι ROG, TUF, Gaming, Aorus, Tomahawk κλπ. Όταν κάνεις συγκρίσεις θα πρέπει να συγκρίνεις ομοειδή προϊόντα. Οι ακριβότερες σειρές προσφέρουν καλύτερα και περισσότερα VRMs και ψύκτρες (δε νομίζω να είναι κρίσιμο χαρακτηριστικό για έναν επεξεργαστή όπως ο R5-5600G, και ο stock ανεμιστήρας του κοιτάει προς τα κάτω, δλδ βοηθάει και τα VRMs), περισσότερα connectors για δίσκους, USB ports, DisplayPort adapter αντί για (μόνο) HDMI και VGA, RGB φωτισμό, Wi-Fi, 2.5Gbps LAN κλπ. Δες τα μοντέλα που σε ενδιαφέρουν, πήγαινε στο site του κατασκευαστή και σύγκρινε με άλλα μοντέλα της ίδιας εταιρείας για να δεις αν αυτά έχουν νόημα για σένα. Ακόμα θα συνιστούσα να προτιμήσεις μοντέλα με διάθεση από πολλά καταστήματα, όχι από 1, 2 ή 3 (ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές). Για συγκεκριμένες μητρικές, η σειρά Ultra Durable της Gigabyte δούλεψε καλά για μένα σε κάθα περίπτωση, πολύ αξιόπιστη, οπότε έχω εμπιστοσύνη στο προϊόν. Είναι και αρκετά VFM. Αλλά μπορείς να ψάξεις και Asus ή MSI.

petros karavidas απάντησε πριν 1 έτος

Κατάλαβα για ssd και για μητρική Asus Prime, Gigabyte Ultra Durable, MSI Pro αλλά δεν κατάλαβα b450 η b550? με δεδομένο η δεύτερη είναι νεότερη, ποια θα ταίριαζε καλύτερα  ?(μέχρι 120 ευρώ) και κουτή ?(μέχρι 50 ευρώ) ευχαριστώ  και Χρόνια Πολλά.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα και από εμένα και χρόνια πολλά! Και οι δύο θα λειτουργήσουν το ίδιο, αυτό που αλλάζει είναι οι επιπλέον δυνατότητες. Έχε στον νου σου ότι και οι δύο απαιτούν BIOS update για Ryzen 5000.

Γενικά, δεν βρίσκω λόγο να μην πας σε B550, αφού το budget σου το επιτρέπει. Αξίζει να πας σε B450 μόνο αν θες να πας σε ένα πιο premium μοντέλο σε χαμηλό κόστος, ώστε να έχεις wifi, τυχόν ειδικές θύρες κλπ.

Για κουτί μπορείς να δεις το Cougar MX330-X. Δεν είναι κάτι ιδιαίτερο, αλλά σε αυτά τα χρήματα δύσκολο θα βρεις κουτί με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ταυτόχρονα καλή ποιότητα κατασκευής.

petros karavidas απάντησε πριν 1 έτος

Ευχαριστώ για τον χρόνο σας