Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsCmd.exe στις εξαιρέσεις του antivirus
Dim ρώτησε πριν 4 εβδομάδες

Καλησπέρα σας.
Σήμερα παρατήρησα κάτι περίεργο στον υπολογιστή μου και θα ήθελα τη γνώμη σας.
Σχεδόν κάθε μέρα κάνω στον υπολογιστή μου πλήρη σάρωση για ιούς χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα προστασίας των windows 11. Ποτέ μου δεν εντόπισα απειλές και πάντα έβλεπα εάν τα αρχεία που έχω βάλει στις εξαιρέσεις  για το scan (στην επιλογή προστασία απο ransomware και μετέπειτα εκει που λέει να επιτρέπεται μια εφαρμογή μεσω της ελεγχόμενης προσβασης σε φακέλους) του antivirus  είναι όλα καλά και ασφαλή. 
Σήμερα καθώς έλεγχα αν τα αρχεία που είναι στις εξαιρέσεις μέσα  εντόπισα ότι εκεί υπήρχε σαν εξαίρεση το cmd.exe που νομίζω δεν υπήρχε άλλη φορά και εγώ σίγουρα δε το έβαλα στις εξαιρέσεις. 
Αυτό μπορεί να είναι ανησυχητικό ή μπορεί να έγινε από το ίδιο το σύστημα για κάποιο λόγο? Εγώ πάντως το έβγαλα από τις εξαιρέσεις γιατί δε θεωρώ ασφαλή να υπάρχει εκεί το cmd.exe . Πάντως μετά από αυτό έκανα πλήρη σάρωση από το πρόγραμμα προστασίας των windows 11 και έκανα και πλήρη σάρωση με το antivirus malwarebytes (μου έχουν πει ότι είναι πολύ αξιόπιστο) και δεν εντοπίστηκε καμία απειλή. 
Χρησιμοποιώ windows 11 pro.
Ευχαριστώ εκ των προτέρων. 
 

5 Απαντήσεις

Dim απάντησε πριν 4 εβδομάδες

Συγνώμη αλλά ίσως να μη διατύπωσα σωστά αυτά που έγραψα παραπάνω. Ήθελα να πω ότι το cmd.exe το βρήκα μέσα στο πρόγραμμα προστασίας από ιούς και απειλές των windows 11 στην επιλογή <<προστασία από ransomware >> και εκεί στην επιλογή << να επιτρέπεται μία εφαρμογή μέσω της ελεγχόμενης πρόσβασης σε φακέλους >>
δε ξέρω αν και αυτά εκεί είναι εξαιρέσεις για το antivirus για αυτό το διατύπωσα ξανά. Ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας. 

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 4 εβδομάδες

Καλησπέρα, η εφαρμογή cmd.exe ουσιαστικά είναι το Command Prompt των Windows, το οποίο όμως μπορεί να το εκμεταλλευτεί κάποιο κακόβουλο λογισμικό για να μολύνει το σύστημα σου. Ίσως δεν έπρεπε να το πειράξεις από εκεί που ήταν, ειδικά από τη στιγμή που δεν παρατήρησες ποτέ κάτι που να επιρρέαζε την ομαλή λειτουργία του συστήματος σου. Λογικά δεν αποκλείστηκε για κακόβουλη λειτουργία αλλά θα ελέγχεται για κάτι τέτοιο.

Dim απάντησε πριν 4 εβδομάδες

Ευχαριστώ για την απάντηση σας. 
Οπότε προτείνετε να το ξαναβάλω στις εξαιρέσεις ή να αφήσω τα πράγματα όπως είναι και αν είναι θα ξανά μπει μόνο του όπως είχε μπει και πριν?

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 εβδομάδες

Εάν σου είναι εύκολο βάλε το στις εξαιρέσεις ξανά. Εάν φοβάσαι ότι μπορεί να κάνεις κάτι λάθος μην το πειράξεις.

Dim απάντησε πριν 3 εβδομάδες

ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σας!