Νικόλαος Στάμος ρώτησε πριν 10 έτη

Όταν βλέπουμε για έναν επεξεργαστή τί ακριβώς πρέπει να κοιτάμε ώστε να καταλάβουμε αν είναι καλός για την εργασία που τον θέλουμε;;;
Επειδή βλέπω πχ στο cpuboss , πως ο amd έχει περισσότερα GHZ αλλά λιγότερη cache, και λοιπά.

2 Απαντήσεις

nk2990 απάντησε πριν 10 έτη

Πυρήνες (Cores) Οι σύγχρονοι επεξεργαστές αποτελούνται από δύο ή περισσότερους επεξεργαστές ενσωματωμένους σε ένα τσιπάκι. Το πλεονέκτημα ενός τέτοιου επεξεργαστή είναι ότι ο κάθε πυρήνας μπορεί να αναλάβει από μια διεργασία, και έτσι η διακπαιρέωση διεργασιών που εκτελούνται ταυτόχρονα επιτυγχάνεται πολύ γρήγορα. Επίσης εξυπηρετούν στην αύξηση της μνήμης cache του επεξεργαστή.
Χρονισμός Είναι η ταχύτητα του υπολογιστή και μετριέται σε GHz. Όσο μεγαλύτερη η συχνότητα τόσο πιο γρήγορα εκτελούνται οι διεργασίες.
L2 Cache Είναι η προσωρινή μνήμη ενός επεξεργαστή. Μετριέται σε MB (MegaBytes) Εκεί αποθηκεύονται τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται συχνότερα από τον επεξεργαστή ούτως ώστε να αποφύγει τη συχνή ανταλλαγή δεδομένων με τη μνήμη RAM. Και εδώ όσο μεγαλύτερη η μνήμη Cache τόσο καλύτερες επιδόσεις θα έχουμε.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 10 έτη

Χρήσιμο είναι, Νικόλα, να κοιτάς τα benchmarks.

Οι επεξεργαστές που έχουν καλύτερες μετρήσεις στο Single-Core Performance είναι πιο καταλληλοι για παιχνίδια, που δεν εκμεταλλεύονται πολλούς πυρήνες.

To Performance λαμβάνει υπ' όψιν όλους τους πυρήνες.