Γεώργιος Νεοφώτιστος ρώτησε πριν 2 έτη
Καλησπέρα σας. Τι είναι το data center που επενδύει η Microsoft στην Ελλάδα; Γιατί κάνει 1δις ευρώ;
Ευχαριστώ πολύ

3 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Γιώργο

Τα data centers είναι μεγάλες εγκαταστάσεις με servers στους οποίους τρέχουν cloud υπηρεσίες, στη συγκεκριμένη περίπτωση υπηρεσίες του Azure.

Tο data center δεν θα κοστίσει 1 δις. Τόσο θα είναι η συνολική συνεισφορά στην οικονομία μακροχρόνια σύμφωνα με την εμπειρία από άλλα data centers στην Πολωνία και την Ιταλία. Το κόστος κατασκευής θα είναι κοντά στα 500 εκατομμύρια απ’ ότι έχω δει.

Γεώργιος Νεοφώτιστος απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Γιώργο και ευχαριστώ για την απάντηση.
Δεν καταλαβαίνω σε τι θα αλλάξει ο «ψηφιακός κόσμος» της Ελλάδας με αυτές τις εγκαταστάσεις. Ξέρω ότι κοινωνικά θα ωφεληθεί,  επειδή θα ανοίξουν τουλάχιστον 100 θέσεις εργασίας, αλλά ο κόσμος των  υπολογιστών, το ίντερνετ, σε τι θα ωφεληθεί;  Με άλλα λόγια, αν η Microsoft έφτιαχνε τις εγκαταστάσεις αυτές μόνο στην χώρα της, την Αμερική και σε καμία άλλη χώρα (Πολωνία, Ιταλία, Ελλάδα κλπ), δεν θα είχαμε τις ίδιες υπηρεσίες cloud; Θα άλλαζε κάτι; Γιατί η Microsoft κόβεται τόσο πολύ να φτιάξει data centers σε άλλες χώρες; Η ίδια σε τι ωφελείται;
Ξέρω ότι όλα αυτά είναι ένα άρθρο από μόνα τους, αλλά με τα «γκουγκλαρίσματά» μου, δεν κατάφερα να καταλάβω πως δουλεύουν και τι κάνουν τα data centers. Δεν εξηγούν και οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι αναφέρουν απλώς το γεγονός.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Όταν βρίσκεσαι κοντά στο data center, έχεις καλύτερες ταχύτητες στις σχετικές υπηρεσίες και χαμηλότερο ping.

Επίσης, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα η τοπική κυνέρνηση να χρησιμοποιήσει τις σχετικές υπηρεσίες, καθώς τα δεδομένα μένουν εντός χώρας και προστατεύονται από τους τοπικούς νόμους.