Ευθύμης Φραντζανάς ρώτησε πριν 5 έτη
Καλησπέρα σας, ενδιαφερομαι να ξεκινήσω ethereum mining και θα ήθελα να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια εταιρεια εδώ Ελλάδα για να με βοηθήσει στο στήσιμο τόσο του hardware όσο και του απαραίτητου software αλλά και να μου λύσει και απορίες για την διαδικασία. Εσάς ποια η γνώμη σας?Αξίζει η αγορά τέτοιου υπολογιστή αν αναλογιστούμε οτι θα κοστίσει 2500-3000€?Μιλάμε για ethereum και όχι bitcoin οπου εκεί τα πραγματα έχουν ξεφύγει…

7 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Ευθύμη,
Είναι εξαιρετικά αμφίβολο να υπάρχει στην Ελλάδα μια εταιρεία που να ασχολείται με κάτι τόσο εξειδικευμένο. Και σίγουρα καμία αντιπροσωπεία πληροφορικής δεν φέρνει ειδικές συσκευές για mining, θα πρέπει η παραγγελία του εξοπλισμού να γίνει από το εξωτερικό.
Το ότι το Ethereum δεν έχει αυτή τη στιγμή το βαθμό δυσκολίας του Bitcoin δεν σημαίνει τίποτα. Στα περισσότερα ψηφιακά νομίσματα η δυσκολία του Mining αυξάνεται τεχνητά με το χρόνο, προκειμένου να μην υπάρξει πληθωρισμός που θα αχρηστεύσει το νόμισμα.
Αυτό σημαίνει πως ακόμα και αν επενδύσεις σήμερα 3000 ευρώ, και αν υποθέσουμε πως τώρα θα έβγαζε το κόστος της επένδυσης αλλά και το κόστος της ηλεκτρικής κατανάλωσης – που αυτό είναι ένα μεγάλο “αν” – σύντομα δεν θα μπορεί πλέον να ανταπεξέλθει και θα χρειάζεται αναβάθμιση.
Πραγματικά έχεις υψηλότερη πιθανότητα επιτυχίας με αγοραπωλησίες ανάμεσα σε εναλλακτικά νομίσματα, παρακολουθώντας την σχετική χρηματαγορά, παρά επιχειρώντας το mining.

Χάρης Αναγνωστόπουλος Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Ευθύμη,
Θα σου πρότεινα να επικοινωνήσεις με τα παιδιά της Crypto Solutions LTD. (https://cryptosolutions.gr/)
Γνωρίζουν πολλά πάνω στο αντικείμενο και έχουν πολλά χρόνια εμπειρία.
Οι τρόποι επικοινωνίας μαζί τους είναι πολλοί και σίγουρα θα μπορούν να σου πουν κάτι παραπάνω.

Ευθύμης Φραντζανάς απάντησε πριν 5 έτη

Ακόμα πιστεύετε ότι δεν συμφέρει?Δεν νομίζω…!!!Με το ethereum να παίζει στα 320-350€,αν είχα αγοράσει το μηχάνημα πριν ένα μηνα ,τώρα θα έκανα πάρτυ!!!Δυστυχώς όλες οι κάρτες της AMD (είναι οι πιό κατάλληλες για mining) ,έχουν εξαφανιστεί από προσώπου γης κυριολεκτικά!!!Το mining είναι εδώ και δίνει ένα καλό μηνιάτικο σε όποιον ασχολείται…τώρα γιατί εδώ δεν ασχολείται κανείς ,πραγματικά δεν μπορώ να το καταλάβω…Σας περισσεύουν καμιά 5-6 AMD RX580,8GB???

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Στο TweakΤown, για να έχουν κέρδος $900 το μήνα από το ethereum, χρησιμοποιούν εξοπλισμό 10.000 δολαρίων, που τον είχαν δωρεάν επειδή τον είχαν στείλει εταιρείες για δοκιμές.
Πρέπει να είναι τυφλός κανείς για να μην βλέπει πως αυτή η κατακόρυφη αύξηση στις τιμές του Bitcoin και του Ethereum πρόκειται για φούσκα, και το πιθανότερο είναι πως θα σκάσει πολύ πριν εξοφλήσεις τον όποιο εξοπλισμό θα είχες αγοράσει.
Αν έχεις λεφτά για πέταμα, μπορείς να ασχοληθείς, κι αν τα χάσεις στο τέλος, τα έχασες. Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρόκειται για μια λογική κίνηση, είναι τζόγος καθαρά και ξάστερα.

Ευθύμης Φραντζανάς απάντησε πριν 5 έτη

Η Radeon RX 480 κοστίζει $199(θεωρείται η πιό συμφέρουσα σε σχέση απόδοσης-τιμής-κόστους ενέργειας).
Επί 6 = 1194$ (μετα υπολογίζεις τα υπόλοιπα και καταλήγεις κοντά στα 3000-3500$).
Έχει hashrate ,out of the box, 25mh/s(δέχεται και overclocking και undervolting για να γίνει ακόμα πιο αποδοτική και να μην καίει τόσο ρεύμα).
Επί 6=150mh/s.
Στον calculator που θα βρείτε εδώ (https://www.cryptocompare.com/mining/calculator/eth?HashingPower=150&HashingUnit=MH%2Fs&PowerConsumption=990&CostPerkWh=0.17) υπολογίζουμε το κέρδος(το ρεύμα το έχω υπολογίσει με τιμές ΔΕΗ,με VOLTERRA είναι ακόμα πιό κάτω).31 ether / χρόνο δεν το λες και άσχημα(η τιμή σήμερα είναι 324€).
Τα κρυπτονομίσματα είναι το μέλλον και ειδικά το ether ,το οποίο είναι το “καύσιμο” του ethereum network, ένα δίκτυο που θα αλλάξει όχι μόνο το ιντερνετ αλλά τον κόσμο ολόκληρο.Αν εσείς που ασχολείστε τόσο ενεργά με τις καινούριες τεχνολογίες και την πληροφορική ,δεν το βλέπετε και βλέπετε μόνο μια φούσκα ,τότε λυπάμαι.Φούσκα είναι το ευρώ και το δολλάριο, το ether είναι το μέλλον.

Ευθύμης Φραντζανάς απάντησε πριν 5 έτη

Εγώ αγόρασα ether όταν είχε 10€ (τώρα έχει 324€)…και xrp(ripple) όταν είχε 0,01€ (τώρα έχει 0,28€).Τροφή για σκέψη δίνω…

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Ασχολούμαστε με την τεχνολογία, δεν είμαστε τζογαδόροι.
Και μόνο που δεν αναφέρεις το ότι πέρσι, τέτοια εποχή ακριβώς, το hack στο DAO παραλίγο να καταστρέψει το ethereum, και ότι είναι συχνό φαινόμενο στα κρυπτονομίσματα να χάνουν τεράστιο ποσοστό της αξίας τους από τη μία μέρα στην άλλη, δείχνει πως η σκέψη σου χρειάζεται περισσότερη τροφή, ή έστω καλύτερης ποιότητας.
Ποιος σου εγγυάται πως κάτι αντίστοιχο δεν θα ξανασυμβεί αύριο, ή σε μια εβδομάδα, ή σε ένα μήνα?
Έχεις κάθε δικαίωμα να τζογάρεις, όπως ο οποιοσδήποτε, μην προσπαθείς όμως να πασάρεις τον τζόγο σου σαν “το μέλλον”.
Όπως και σε κάθε τζόγο, τα μόνα λεφτά που αξίζει να “επενδύσεις” είναι λεφτά που δεν σε νοιάζει αν θα τα χάσεις.