Nikolas Mouratidis ρώτησε πριν 1 μήνα

Καλησπέρα
Εγώ έχω ένα laptop 7ετίας στο οποίο στην διετία έβαλα ένα  ssd και στην θέση του cd έχω βάλει τον hdd.
Στον ssd έχω το λειτουργικό των windows και το / των ubuntu.
Στο hdd έχω /home των Ubuntu χωρισμένα σε partition plus κάποια άλλα για οργάνωση πχ documents, web development, movies
Κάθε ένα με δύο χρόνια κάνω format στα Ubuntu.
Το πρόβλημα το οποίο έχω στο Ubuntu 22 και δεν έχει διόρθωθει με φορμάτ είναι ότι το mozilla μερικές φορές κολλάει. Χθες κόλλησε ολόκληρος υπολογιστής και νομίζω έχει συμβεί δύο τρεις φορές φέτος αυτό ξανά οπότε σκεφτόμουνα να κάνω μία εκ του μηδενός εγκατάσταση στα 24
Τα windows τα έχω μόνο για την περίπτωση που χρειαστεί κάτι όπως είχε χρειαστεί με το webex μες στην πανδημία πού ήτανε πιο εύχρηστο αν ήταν εγκατεστημένο Επιπλέον Για κάποιο λόγο καθυστερούν αρκετά σε σχέση με τα Ubuntu να φορτώσουν και δεν διαβάζουν τον hdd, παρότι τα είχα επανέκαταστήσει μερικές φορές. Αν κάνω ολικό φορμάτ στο ssd δεν θα τα επανακαταστήσω,αν κάποτε χρειαστεί θα το κάνω τότε.
Τέλος στο γερμανό που είχα πάει για μια συντήρηση στα hardware μου χω να πει είναι καλό να κάνω ένα φορμάτ στον ssd και να έχω αποσυνδεδεμένο τον hdd.
Πριν μπω στην διαδικασία του ξεβιδώματος του netbook θα ήθελα μία επαλήθευση από εσάς αλλά και μία σχετικά αναλυτική πώς να χειριστώ την όλη υπόθεση. Πχ χρειάζεται να κάνω αυτό που μου πρότειναν; πρέπει να κάνω ταυτόχρονα και στον hdd format ή μπορεί να γίνει ανεξάρτητα και δεν παίζει ρόλο). Αν είναι να κάνω επαναδιαμόρφωση ολόκληρου του σκληρού δίσκου(create partion table) να προσέξω κάτι που δεν χρειαζόταν όταν έκανα partition ?
 
Υγ σας έγραφα απο κινητό και έτσι όπως πήγα να ανέβω πιο πάνω να δω τι ειχα γράψει έκανα ανανέωση στη σελίδα και δεν είχε κρατήσει το κείμενο μου ούτε καν τό αποδέχομαι τους όρους

1 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 μήνα

Καλησπέρα φίλε μου! Δεν χρειάζεσαι να αποσυνδέσεις τον HDD για να κάνεις format τον SSD. Έχει στο νου, ότι αν κάνεις format τα Linux, θα πρέπει να κανεις ιδιατερη διαδικασία για να ορίσεις το home στον δεύτερο δίσκο ως το home στην νέα εγκατάσταση. Θα είναι ταχύτερο απλά να κάνεις backup τα δεδομένα και απλά να τα μεταφερεις στη νεά εγκατάσταση. Ο δεύτερος δίσκος έχει μόνο δεδομένα, οπότε δεν σχετίζεται κάπως με το format του κύριου δίσκου. Έχει νόημα να τον κάνεις format μόνο αν θέλεις να τον αδειάσεις. Όσο αφορά τα partition, δεν υπάρχει κάτι ιδιαίτερο που πρέπει να προσέξεις πέρα από τα σωστά μεγέθη.