Konstantinos Mastrodimas ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα σας,
Σε παλιό build ( i5 4590, DDR3 16GB και motherboard msi B85-G43) χρησιμοποιώ το photoshop και το Lightroom για επεξεργασία φωτογραφίας. 
(Χρησιμοποιούν και την gpu αυτα τα προγράμματα)
Εχω την AMD RX 550 pulse 4GB, αξίζει μια αναβάθμιση σε μια nvidia 1050 ti;
Να υποθέσω κάποια  nvidia 1650, 1660 δεν αξίζει καν να κοιτάξω λογο συστήματος..
Να προσθέσω, παιχνίδια και video editing δεν με ενδιαφέρουν καθόλου. 

5 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Τι ακριβώς αναμένεις από τη νέα κάρτα? Απόδοση? Νομίζω δεν τίθεται θέμα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου περιμένεις το σύστημα να κάνει την  επεξεργασία της φωτογραφίας? Υπάρχουν λειτουργίες στις εφαρμογές σου οι οποίες δεν υποστηρίζονται λόγω της κάρτας?
 
Στην αγορά υπάρχουν οι gaming κάρτες γραφικών, με έμφαση την απόδοση στα παιχνίδια (fps) σε διάφορες τιμές και δυνατότητες, οι λεγόμενες απλής/γενικής χρήσης (κατά τη γνώμη μου... δεν υπάρχουν, πρόκειται για κάρτες gaming παλιάς τεχνολογίας), μια μικρή κατηγορία "business" (επίσης με παλιά/αδύναμα chips αλλά με έμφαση στην ποιότητα και στο connectivity, πχ πολλαπλές εξόδους DisplayPort), και τέλος οι επαγγελματικές, οι οποίες είναι για χρήση σε σχεδιαστικά ή αρχιτεκτονικά πακέτα (3D modelling) με έμφαση στα APIs τους, πχ εμφάνιση της δομής του μοντέλου κατά το σχεδιασμό. Πολλές φορές τα chips τους βασίζονται (εσωτερικά) σε chips καρτών gaming, συνήθως επίσης... παλιότερης τεχνολογίας (θα εκπλαγείς αν μάθεις πόσο παλιότερης) και με απόδοση σε games πολύ χαμηλότερη από τις gaming κάρτες, αλλά εδώ βέβαια το σημαντικό δεν είναι η απόδοση.
 
Η 1050Ti είναι ξεκάθαρα μια gaming κάρτα γραφικών, αρκετά παλιά πλέον, με απόδοση περίπου 2-πλάσια σε σχέση με την RX500, σύμφωνα με το site UserBenchmark.com.

Konstantinos Mastrodimas απάντησε πριν 1 έτος

Χρήστο σε ευχαριστώ πάρα πολύ για όλες αυτές τις πληροφορίες και το χρόνο σου! 
Λειτουργίες και εργαλεία που χρησιμοποιώ, ευτυχώς υποστηρίζονται, δεν έχω συναντήσει κάποιο πρόβλημα. 
Μερικές φορές κατά την πρόοδο της επεξεργασίας στα προγράμματα, κυρίως στο Lightroom ή στο camera raw του photoshop "βαραίνει" κάπως σε κάποιες λειτουργίες. 
Λογικότατο και δεν περιμένω θαύματα απο αυτο το σύστημα..και που τα τρέχει σε αυτο τον βαθμό το θεωρώ και αξιοπρέπεια! 😅
 
Επίσης η Adobe έχει προσθέσει κάποιες AI λειτουργίες στα προγράμματα της και βλέπω για παράδειγμα (στο task manager) οτι εκείνη την ώρα χρησιμοποιεί μόνο την gpu στο 100% (το 3D κομμάτι της) και ο επεξεργαστής "κοιμάται. 
Για παράδειγμα ενα denoise με το Ai του Lightroom, ειναι μια διαδικασία που κρατάει στο σύστημα μου 5 λεπτά. 
Η σκεψη για αλλαγη καρτας γραφικών είναι μήπως βοηθούσα κάπως το ολο πράγμα (με το gpu acceleration που χρησιμοποιουν τα προγράμματα αυτά) με τη λογική πάντα οτι μιλάμε για ενα παλιό σύστημα, οπότε με μια σχετική ισορροπία στο κόστος αναβάθμισης και τη περιμένεις απο αυτή. 
Ίσως η απάντηση σου θα άλλαζε για παράδειγμα εαν ρώταγα το εξής; 
Αν δεν ειχα καθόλου gpu ή για κάποιο λόγο έπρεπε να αντικαταστήσω την rx550 θα πρότεινες πάλι μια ίδια ή κάποια άλλη όπως μια 1050 ti, 1650 κλπ;
 
Και πάλι ευχαριστώ πάρα πολύ! 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 έτος

Εφόσον όντως περιμένεις την εφαρμογή να λειτουργήσει, και όπως λες έχεις διαπιστώσει οι εφαρμογές σου κάνουν βαριά χρήση της GPU, η αναβάθμιση της GPU έχει νόημα. Και η παλαιότητα του υπόλοιπου συστήματος έχει μικρή σημασία, αφού βασικά περιμένεις τη GPU να λειτουργήσει, όχι τη CPU. Στην περίπτωση αυτή, όσο πιο γρήγορη η κάρτα τόσο καλύτερα. Σε sites όπως το pc-builds.com προσπαθούν να ταιριάσουν components υπολογιστών, έτσι ώστε το σύστημα να είναι "ισορροπημένο", προκειμένου να αποφεύγεται κάποιο cpu ή gpu, αλλά αυτό αφορά κυρίως gaming, με στόχο όσο το δυνατόν περισσότερα fps. Εσύ βέβαια κάνεις ακόμα πιο βαριά χρήση της GPU, οπότε θα μπορούσες και να αγνοήσεις σε ένα βαθμό τυχόν προειδοποιήσεις για CPU bottleneck. Πάντως, για την περίπτωσή σου, για GPU-intensive tasks και 1080p resolution, το site λέει ότι με μια 1660 Ti θα έχεις 9.5% GPU bottleneck, δλδ θα μπορούσες να βάλεις και γρηγορότερη ακόμα. Ακόμα, κάρτες όπως η GTX 1660 Ti μπορούν να μπούν στον υπολογιστή σου χωρίς μείωση της απόδοσης, καθώς και κάρτα και η μητρική σου υποστηρίζουν PCIe3.0.
Αν μπορείς να βρεις κάποιο κατάστημα που δέχεται επιστροφή χωρίς αιτιολόγηση λόγω βλάβης κλπ, θα έλεγα να το δοκιμάσεις.
 
Βρήκα δύο links που ίσως σε ενδιαφέρουν, το συμπέρασμα είναι ότι μάλλον πρέπει να πας σε ακόμα πιο γρήγορη κάρτα:

(στο 2ο link ψάξε hardware requirements)
 

Konstantinos Mastrodimas απάντησε πριν 1 έτος

Χρήστο και πάλι σε ευχαριστώ για το χρόνο σου. 
Πολύ χρήσιμες πληροφορίες για εμάς που δεν γνωρίζουμε. 
 
Η σκέψη λοιπόν είναι να στραφώ στην αγορά μεταχειρισμένων για μια 1660 ti.
Κοιτάω για οποιαδήποτε υλοποίηση, ειναι το ίδιο; (gigabyte, msi ακομα και η palit με τον έναν ανεμιστήρα είναι οκ; )
Στα specs των καρτών βλέπω οριακά (τέρμα οριακά) τις χωράει το κουτί, (μεχρι 2 fans)
Το να "ταίριαξω" μια msi καλύτερα, μιας και εχω msi motherboard να υποθέσω δεν παίζει κανενα ρολο σωστά;
 
Για ακόμα μια φορά σε ευχαριστώ για ολα αυτα!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλημέρα και από εμένα! Οι 2 αμενιστήρες θεωρητικά προσφέρουν καλύτερη ψύξη, αν και αυτό δεν είναι απαραίτητο, καθώς παίζει ρόλο και ο συνολικός σχεδιασμός. Μερικές υλοποιήσεις μπορεί να έχουν διαφορές και στους χρονισμολυς, πχ κάποια να είναι overclocked. Δεν παίζει κάποιον ρόλο αν η κάρτα προέρχεται από τον ίδιο κατασκευαστή με τη μητρική.