Γιώργος Καραγιάννης ρώτησε πριν 8 έτη
1) Ένα chip είναι ένα κύκλωμα, έτσι, που περνάει εναλλασσόμενο ρεύμα.
Και τα hertz είναι το πόσες φορές κάνει τον “κύκλο” σε ένα δευτερόλεπτο π.χ 3 Ghz είναι είναι 3 δισεκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο.
Αυτό είναι; Γνωρίζει κάποιος;

2) Το chipset αναφέρεται στην northbrigde και στη southbridge ή μόνο στη southbrigde; Γιατί στη wikipedia λέει ότι αναφέρεται στη southbridge, ενώ κάπου αλλού είδα ότι αναφέρεται και στα δύο, γιατί εξάλλου το λέει και η λέξη chip-set.

10 Απαντήσεις

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Δεν περνάει εναλλασσόμενο ρεύμα στα κυκλώματα, το τροφοδοτικό το μετατρέπει σε συνεχές χαμηλού voltage.

Το hertz στη φυσική είναι όταν ένα κύμα κάνει μια πλήρη ταλάντωση σε ένα δευτερόλεπτο. Το KHz είναι 1000 πλήρεις ταλαντώσεις ανά δευτερόλεπτο, το ΜΗΖ 1.000.000 κλπ

Κάθε επεξεργαστής και μικροεπεξεργαστής έχει έναν ταλαντωτή που χρησιμοποιεί ένα κρύσταλλο (συνήθως quatz=χαλαζίας) ή ένα πιεζοηλεκτρικό υλικό ώστε να δημιουργήσει ένα ημιτονοειδές κύμα, η συχνότητα του οποίου μετριέται σε hertz.

Αυτό ονομάζεται CPU clock και στόχος του είναι να συγχρονίζει το πότε θα εκτελεστούν οι εντολές από τον επεξεργαστή και πόσο χρόνο θα πάρει η καθεμία.

Κάθε επεξεργαστής, στο χρόνο που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένας κύκλος (μία πλήρης ταλάντωση), πρέπει όλα του τα transistor να βρίσκονται είτε στο 0 ή το 1, δεν μπορούν να είναι σε ενδιάμεση μετάβαση.

Το Northbridge και το Southbridge είναι δύο chip που συνεργάζονται στη Motherboard, και είναι μέρος του συνολικού chipset.

Το Northbridge συνδέεται απευθείας με τον επεξεργαστή, το southbridge αναλαμβάνει τις πιο αργές εργασίες και συνδέεται με τον επεξεργαστή μέσω του Northbridge.

Γιώργος Καραγιάννης απάντησε πριν 8 έτη

Το συνολικό chipset είναι η Motherboard, έτσι;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

To chipset είναι μέρος μόνο της motherboard.

Ο ελεγκτής πληκτρολογίου, ο ελεγκτής USB, η κάρτα ήχου, η κάρτα δικτύου δεν ανήκουν στο chipset.

Γιώργος Καραγιάννης απάντησε πριν 8 έτη

Σε ευχαριστώ.

Γιώργος Καραγιάννης απάντησε πριν 8 έτη

Και κάτι άλλο. Δηλ. στο chipset ανήκουν, πέρα από τη northbridge και την southbridge, οι διάφορες θύρες PCI και PCI express οι οποίες συνδέονται με την southbridge, τα slots της RAM που συνδέονται με την northbridge, οι υποδοχές για τα SATA και γενικά ότι αναγράφεται εδώ : http://www.intel.com/content/home/501184.cloudwaysapps.com/vkqjayztjk/public_html/us/en/chipsets/performance-chipsets/z97-chipset-diagram.html?wapkw=z97

Σωστά;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Στο chipset ανήκουν οι ελεγκτές για αυτές τις θύρες, σωστά.

Γιώργος Καραγιάννης απάντησε πριν 8 έτη

Και να σου κάνω ακόμη μία ερώτηση.

Στην κάρτα γραφικών τι θεωρείται chipset;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Βρε Γιώργο, ειλικρινά, όποτε μου κάνεις τέτοιες ερωτήσεις, η πρώτη απάντηση που μου έρχεται είναι “Και τι σημασία έχει?”.

Ειλικρινά, τι σημασία έχει τι θεωρείται chipset στην κάρτα γραφικών? Ένα σετ από κυκλώματα είναι, όπως λέει το όνομά του.

Γιώργος Καραγιάννης απάντησε πριν 8 έτη

OK, άλλη ερώτηση.
Στις μητρικές προτείνεται για gaming, οι μητρικές με chipset Ζ87, Ζ97.
Στις κάρτες γραφικών προτείνεται κάποιο συγκεκριμένο chipset για gaming;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 8 έτη

Το Ζ87 και Ζ97 είναι για overclock, δεν επηρεάζει σε τίποτα το Gaming.

Το απλό H87 και Η97 είναι αρκετό.

Στις κάρτες γραφικών, ανάλογα με την κατηγορία τιμής επιλέγεις chipset. To Radeon R7 265 είναι μια καλή αρχή για Gaming, και όσο ανεβαίνουν οι τιμές έχουμε διάφορες επιλογές.