Οδυσσέας Μπασιας ρώτησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα σας 
Ο συγκεκριμένος επεξεργαστής ( Intel core i5 11400) είναι ικανός για video recording)
Μπορώ να τον κάνω overcklock 
Το overcklock στους επεξεργαστές δίνει μεγάλη διαφορά στις επιδόσεις???
 

2 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλημέρα Οδδυσέα

Ο 11400 μπορεί να σε καλύψει, ειδικά αν δεν έχεις το σχετικό budget για να πας σε i7.

Ναι, μπορείς να τον κάνεις overclock. Η διαφορά εξαρτάται από το πόσο θα ανεβάσεις τους χρονισμούς και το πόσο καλύ ψύκτρα έχεις. Γενικά, εμείς δεν προτείνουμε το overclock. Μπορείς να δεις το σχετικό βίντεο μας εδώ.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Overclocking μπορείς πάντα να κάνεις, το ζήτημα είναι αν αξίζει. Με το overclocking θα δεις μια αύξηση των επιδόσεων, όχι όμως ακριβώς ανάλογη της αύξησης της συχνότητας, διότι έχεις και την επικοινωνία με τις μνήμες. Αύξηση των επιδόσεων ανάλογη με την αύξηση της συχνότητας μόνο κατά το ποσοστό που η CPU επιτυγχάνει cache hits, δλδ ότι βρίσκει στις cache της, πράγμα που εξαρτάται και από το είδος (μέγεθος) των δεδομένων που επεξεργάζεται.
Το overclocking όμως έχει και μια σειρά από αρνητικές συνέπειες:
- Αυξημένη κατανάλωση, κι επομένως και πίεση στα VRMs και θερμοκρασίες. Μπορεί να χρειαστείς καλύτερη ψύκτρα και ανεμιστήρες για το κουτί.
- Πιθανόν συντόμευση της διάρκειας ζωής του επεργαστή (σπάνια) αλλά κυρίως του motherboard.
- Ακυρώνει (λένε) την εγγύηση (τώρα πως διαπιστώνουν αν έχει γίνει ποτέ overclocking, δεν το ξέρω).
- Πιθανόν μη αξιόπιστη λειτουργία (μπλε οθόνες κλπ) - αν τελικά αποφασίσεις να το κάνεις, εννοείται το πας μέχρι το σημείο όπου λειτουργεί αξιόπιστα.
Για τους παραπάνω λόγους το overclocking γενικά δεν συνιστάται. Το πολύ που θα πρέπει ίσως να κάνεις είναι να δεις τις μνήμες, έτσι ώστε να πιάσουν την ονομαστική της ταχύτητα, πχ αν έχεις μνήμες 3600MHz το motherboard μπορεί να σου τις περιορίζει στα 2400MHz (με τα default settings) οπότε καλό θα ήταν να ενεργοποιήσεις κάποιο XMP profile (για κάποιον περίεργο λόγο θεωρείται κι αυτό "overclocking"). Ο i5-11400 έχει περιορισμό για τις μνήμες στα 3200MHz, ωστόσο με το XMP μπορεί να ξεπεραστεί. Ίσως θα ήταν προτιμότερο να μην πας τέρμα στα 3600MHz αλλά κάπου μεταξύ 3200MHz και 3600MHz, αν αυτό σου βγάζει λιγότερα wait-states (να πας τις μνήμες πάνω από την ονομαστική τους ταχύτητα, επίσης δε συνιστάται).
Το overclocking προσφέρει αύξηση των επιδόσεων του επεξεργαστή (σα να έβαζες έναν πιο γρήγορο επεξεργαστή), αν όμως η εφαρμογές που εκτελείς δεν είναι τόσο CPU-intensive και εκτελούν και άλλες λειτουργίες, όπως I/O (από δίσκο ή δίκτυο) και GPU (και σχεδόν όλες οι εφαρμογές το κάνουν), η αύξηση της ταχύτητας συνολικά δε θα είναι ανάλογη.
Επομένως η σύστασή μου θα ήταν μόνο XMP, αλλά όχι overclocking του επεξεργαστή.