p4n0s86 ρώτησε πριν 5 έτη
Καλησπέρα, ένα φιλαράκι φεύγει φοιτητής και κάποιος συγγενής του ξέθαψε ένα πανάρχαιο Toshiba Satellite M40-YP3 το οποίο το είχε παρατημένο και του είπε αν καταφέρει να το δουλέψει, ας το κρατήσει. Μου το έφερε μιας και δεν γνωρίζει πολλά και είπα να του βάλω Linux. Την πρώτη φορά που έκανα boot, μετά την αρχική εικόνα με το logo παρέμενε στη μαύρη οθόνη με μια παύλα απλά να αναβοσβήνει. Έκανα ctrl+alt+del και πάνω στο boot πάτησα Esc για να μπω bios, μου έβγαλε το μήνυμα "Check system. Then press [F1] key..." πάτησα F1 και μπήκε στο bios, όπου ήρθε το πρώτο "σοκ". :P Έκανα ένα Home και End μήπως με restore default παρουσιάσει κάτι διαφορετικό, αλλά μπα. Μέσα στη θήκη περιελάμβανε και ένα cd με κάποιο recovery πρόγραμμα της Toshiba, ενώ έλεγε για Win98! (2ο σοκ χαχαχα). Το έβαλα, άλλαξα το boot priority σε cd-rom και ξεκίνησε η διαδικασία στο επόμενο boot. Αφού έφτασε στο 100%, ξεκίνησε από την αρχή και στο 2ο στάδιο έβγαλε error. (η όλη  διαδικασία έγινε και 2η φορά για να σιγουρευτώ ότι δεν ολοκληρώνεται). (ο δίσκος είναι IDE όταν το άνοιξα από κάτω να ρίξω μια ματιά) μπουαχαχα. Έφτιαξα ένα bootable στικάκι με Linux Mint με το Rufus (σε FAT32) μήπως μπορέσω να μπω σε Live να "κόψω κίνηση", αλλά στο bios δεν υπάρχει επιλογή για usb, παρόλο που έχει θύρες (ήρθαν απ' το μέλλον? χαχαχα). Μήπως επειδή το στικάκι είναι usb2? Για να έφτιαχνα ένα bootable cd, κατ' αρχήν δεν έχω cd, δεν έχω καν drive, ενώ και το linux είναι 2+GB οπότε θέλει dvd που δεν ξέρω αν το διαβάζει. Τι μπορώ να κάνω (πέρα απ' το να του πω να το πετάξει); Ευχαριστώ.
13 Απαντήσεις
Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη
Για αρκετά χρόνια οι μητρικές είχαν USB χωρίς την επιλογή για boot από USB, αυτό δεν είναι παράξενο, και αυτό φαίνεται να ισχύει για τον συγκεκριμένο υπολογιστή. Χωρίς οπτικό μέσον, λοιπόν, προφανώς δεν υπάρχει άλλη μέθοδος να κάνεις boot. Πάντως υπάρχουν διανομές των 700MB και κάτω για να τις γράψεις σε CD. Σίγουρα το Puppy Linux, αλλά υποψιάζομαι πως και οι alternate εκδοχές του Lubuntu είναι πιο μαζεμένες.
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Πήγα να κατεβάσω το LTS 32bit που φαίνεται και πιο designάτο, αλλά είναι 722MB. Θα το πάρει;
Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη
Πιθανότατα όχι. Πάντως τα puppy Linux απ' όσο βλέπω τα χωράει και με το παραπάνω. 
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Ναι κατεβάζω ταυτόχρονα και το Puppy Wary που είναι πολύ μικρό, απλά σαν εμφάνιση δεν λέει και πολλά. Αλλά θα μου πεις εδώ είχε Win98. :P Ok thanks
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Καλησπέρα και πάλι. Προσπαθώ να βάλω το Puppy αλλά αφού φορτώσει τα αρχεία όπως λέει ο οδηγός σας, την αρχική οθόνη της εγκατάστασης μου την βγάζει έτσι: Τι στο καλό φταίει; Επίσης, δέχεται τελικά και dvd οπότε δοκίμασα κι άλλες διανομές linux όπως το mint και το lubuntu αλλά μου πετάει σφάλματα στην εγκατάσταση για μην δημιουργία ενός τόμου (είχα επιλέξει κανονικά χρήση όλου του δίσκου). Δοκίμασα ακόμη και Win10 και 7. Στα μεν 10 δεν φορτώνει καν πέραν του logo (λογικό μου ακούγεται, μάλλον δεν πληρεί τις ελάχιστες προδιαγραφές) ενώ σε Win7 σε Ultimate δεν ξεκινάει την εγκατάσταση, μένει στο 0%, ενώ σε Home όταν φτάνει στο 41% αρχίζει να κάνει κάτι περίεργα μπιμ και ήχους, τα οποία έχω την εντύπωση προέρχονται από τον δίσκο, ώσπου πετάει μπλε οθόνη. Πφφφ. Δεν νομίζω ότι μπορώ να το παλέψω, με νίκησε. Αν υπάρχει καμιά ιδέα πείτε. Ίσως είναι κάποια ρύθμιση στο bios? Να φταίει ο δίσκος; (ένας 80gb IDE είναι).
Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη
Στα Linux λογικα υπάρχει κάποια ασυμβατότητα με την κάρταγ ραφικών, καθώς το λαπτοπ είναι αρκετά παλιό. Έχεις το ίδιο θέμα και αν τρέξεις κάποια έκδοση με live boot;
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Τα live είναι μόνο σε x64 και έχω κατεβάσει μόνο x32 διανομές γιατί έχει πολύ λίγη ram. Έχει νόημα να δοκιμάσω; Να το κάνω κι αυτό αν είναι.
Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη
Δοκίμασε για να δούμε αν θα έχει θέμα με τα γραφικά, ακόμα και αν σέρνεται. 
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Ok κατεβάζω puppy x64 κι επανέρχομαι.
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Ο οδηγός λέει για noPAE, να κατεβάσω PAE ακόμη κι αν έχει λίγη ram? Ή να πάω για lubuntu ή mint πχ?
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Κατέβασα lubuntu x64 τελικά. Αρχικά να πω ότι δεν μου έβγαλε επιλογή για live, ενώ όταν πήγα να δοκιμάσω μία ακόμη φορά εγκατάσταση (μήπως και) μου έβγαλε μήνυμα: This kernel requires an x86-64 CPU, but only detected an i686 CPU. Unable to boot - please use a kernel appropriate for your CPU. Οπότε δεν μπορώ λογικά να δοκιμάσω κανένα OS x64.
Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη
Μάλλον ο επεξεργαστής σου είναι 32bit γι αυτό δεν σου επιτρέπει να τρέξεις 64bit λειτουργικό. Δυστυχώς τότε δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές, μιας και το λαπτοπ είναι αρκετά παλιό. Δοκίμασε παλαιότερες εκδόσεις του Puppy μήπως εκεί δεν έχεις θέμα. 
p4n0s86 απάντησε πριν 5 έτη
Το παράτησα πλέον και θα του το επιστρέψω, δεν βλέπω να μπορώ να κάνω κάτι. Τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα και βγάζει συνεχώς σφάλματα ή κολλάει στην εγκατάσταση, ίσως έχει πρόβλημα ο δίσκος. Ο οποίος είναι και 2,5'' IDE και τρέχα γύρευε που να βρω άλλον για να δοκιμάσω. Τη ram την πέρασα 2-3 τέστ με το memtest που έχει στο ubuntu και δεν έβγαλε κάτι. Ας το πάει στο eshop που λογικά θα το καταφέρουν.