Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsProgram Files – Αρχεία εφαρμογών Path
Panos Kb ρώτησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα,
Έχω πρόβλημα με μία εντολή στη cmd. Δεν εντοπίζεται η τοποθεσία του αρχείου που ζητάω να εκτελεστεί και θέλω να δω αν ευθύνεται, το ότι ο φάκελος έχει ελληνικούς χαρακτήρες. Διάβασα ότι συγκεκριμένα για το "Αρχεία Εφαρμογών" και "Αρχεία Εφαρμογών x84" η Microsoft έχει ρυθμίσει το θέμα, αλλά δεν μπορώ να το επαληθεύσω. Στην περίπτωση που ευθύνονται οι ελληνικοί χαρακτήρες, τι λύση προτείνετε ώστε να αποφύγω χρονοβόρες διαδικασίες;

4 Απαντήσεις

Panos Kb απάντησε πριν 2 έτη

Έψαξα να βάλω άλλη κωδικοποίηση αλλά δεν βρήκα κάτι οπότε άλλαξα την γλώσσα. Από εκεί και πέρα συνεχίζεται το ίδιο πρόβλημα.

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Υπάρχουν 4 τρόποι για να εκτελέσεις μια εφαρμογή από το CMD παράθυρο:

  • Να πας στο folder που βρίσκεται το εκτελέσιμο αρχείο και να δώσεις την εντολή - όχι πάντα εύκολο και πολλές φορές περιοριστικό.
  • Από άλλο folder, να δώσεις το πλήρες path του εκτελέσιμου αρχείου, κατά προτίμηση absolute path, δηλαδή από την αρχή (root) του δίσκου ή της τοποθεσίας δικτύου - πρέπει να κάνεις type ή copy-paste και το path πριν από το όνομα. Προσοχή, αν το path περιέχει και κενά, θα πρέπει να κλειστεί μέσα σε διπλά εισαγωγικά, πχ "C:\Η Εφαρμογή μου\App1".
  • Να φτιάξεις ένα batch αρχείο, το οποίο θα εκτελεί την εντολή, σωστά με πλήρες path, και ενδεχομένως options, arguments κλπ. Θέλει λίγη δουλίτσα αλλά δε θα έχεις να κάνεις κάθε φορά type το πλήρες path, δλδ σου γλυτώνει δουλειά μετά. Συνήθως είναι και η συνιστώμενη μέθοδος.
  • Να περιλάβεις το folder στο οποίο βρίσκεται το αρχείο στη System Variable "Path". Η εφαρμογή θα τρέχει από οπουδήποτε, χωρίς να χρειάζεται να γράφεις το πλήρες path, αλλά έχει και το μειονέκτημα ότι κάθε φορά που τα Windows ψάχνουν ένα εκτελέσιμο αρχείο θα ψάχνουν και εκεί. Δεν είναι καλό αν έχεις και άλλες εφαρμογές με το ίδιο όνομα ή πολλαπλές versions.

Με τα Ελληνικά δε νομίζω να υπάρχει ζήτημα, εφόσον τα filenames ήταν Unicode ήδη από τις πολύ παλιές versions της σειράς Windows NT (Windows NT3.2/NT4.0/2000/XP/7/8/8.1/10/11). Ίσως να υπάρχει πρόβλημα με τα τονισμένα/μη τονισμένα, ενώ σίγουρα δεν υπάρχει πρόβλημα με τα μικρά/κεφαλαία. Δε θα έχεις πρόβλημα αν τηρείς ακριβώς τον τονισμό όπως είναι και γράφεις τo path ακριβώς και με τα κενά του, και χρησιμοποιείς double quotes. Btw “Αρχεία Εφαρμογών x84” προφανώς δεν υπάρχει, μάλλον είναι "Αρχεία Εφαρμογών (x86)" (λείπουν οι παρενθέσεις, το x86 έγινε x84, και τα quotes είναι λάθος).

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 έτη

Εχ, βλέπω ότι ο editor εδώ αλλάζει τα διπλά εισαγωγικά σε "".

Panos Kb απάντησε πριν 2 έτη

Θα το κοιτάξω. Ευχαριστώ πολύ!