Χρήστος Μπάγκος ρώτησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα σας, χθες δεν είχα δεδομένα και συνδέθηκα για ελάχιστα δευτερόλεπτα στο public wifi του ΚΤΕΛ Μακεδονίας. Το μόνο που έκανα ήταν να προσπαθήσω να ψάξω κάτι στο google που όμως μου έβγαλε ότι η σύνδεση μου δεν είναι ιδιωτική και έτσι αποσυνδέθηκα. Υπάρχει περίπτωση να μου υπεκλεψαν λογαριασμούς μεσσεντζερ, τράπεζας, ιμειλ κλπ ή να κατέβηκε κανένας ιός;

7 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Χρήστο, λογικό είναι να σου βγάζει ένα τέτοιο μήνυμα όταν συνδέεσαι σε κάποιο δημόσιο δίκτυο, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος ανησυχίας...ίσως η καλύτερη λύση όταν πρέπει να συνδεθείς σε ένα τέτοιο δίκτυο είναι η χρήση ενός VPN.

Χρήστος Μπάγκος απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα σας, άρα δεν υπάρχει περίπτωση να υπεκλεψαν τυχόν μηνύματα ή κωδικούς από ήδη συνδεδεμένες εφαρμογές χωρίς να τις έχω χρησιμοποιήσει ενώ είμαι στο δημόσιο δίκτυο και ενώ ήμουν για ελάχιστα δευτερόλεπτα συνδεδεμένος;

Deleted User απάντησε πριν 1 έτος

Επίσης για περί μή ιδιωτικής σύνδεσης (μήνυμα όταν μπαίνεις σε ιστοσελίδες) αυτό το έχω δει ακόμα και σε νόμιμα σάιτ Δημοσίων Υπηρεσιών.
 
Συμβαίνει καμία φορά η αιτία να είναι πως δεν ανανέωσαν κάποιο πιστοποιητικό ασφαλείας είτε η εταιρία browser (Chrome ,Mozilla κλπ...) είτε οι διαχειριστές της ιστοσελίδας.
 
Το λέω διότι με άλλο browser δε μου έβγαινε αυτό το μήνυμα.  
 
Το μήνυμα που λες σημαίνει πως τα δεδομένα που μεταφέρονται δεν κρυπτογραφούνται. Μα αν δεν έχεις βάλει στοιχεία σύνδεσης (δηλ όνομα χρήστη και password) δεν γίνεται υποκλοπή.   
 
Ιδίως αν μιλάμε για ξεκλείδωτο wifi ,εκεί δεν υπάρχει ασφάλεια. Και πράγματι κάποιος που έχει γνώσεις ,μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό. Δες κι εδώ.
 
https://www.pcsteps.gr/196684-%CF%84%CE%B9-%CF%80%CF%81%CE%AD%CF%80%CE%B5%CE%B9-%CE%BD%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AD%CF%87%CF%89-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B7%CE%BC%CF%8C%CF%83%CE%B9%CE%B1-wifi/

Χρήστος Μπάγκος απάντησε πριν 1 έτος

Ναι και εγώ την έκανα την ερώτηση γιατί είναι δωρεάν και χρειάζεται μια απλή επιβεβαίωση για να συνδεθείς και επειδή διάβασα κάποια άρθρα περί επικινδυνότητας και υποκλοπής προσωπικών δεδομένων, ήθελα να ρωτήσω επειδή αγχώθηκα. 

Χρήστος Μπάγκος απάντησε πριν 1 έτος

Δηλαδή δεν έχει password και συνδέεται όποιος θέλει.

Deleted User απάντησε πριν 1 έτος

Και καλά έκανες ,γι αυτό είναι οι ερωτήσεις εδώ.  Δεν είναι ό.τι καλύτερο να μπαίνεις σε δημόσια ξεκλείδωτα δίκτυα. Μέχρι και την ΙΡ μπορεί να υποκλέψει κάποιος ,γι αυτό προτείνεται το vpn .
 
Αν έχει κάτι άλλο να συμπληρώσει ο Γιώργος οκ !!

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλό είναι να αποφεύγουμε να συνδεόμαστε σε ανοιχτά δίκτυα, και όταν υπάρχει λόγος καλό είναι να μπαίνουμε μέσω κάποιου VPN..