Χρήστος Γκόφας ρώτησε πριν 5 έτη
Καλησπέρα!  Εδώ και 3 μήνες παίζω το παιχνίδι Rainbow Six Siege.  Εδώ και κάτι εβδομάδες όμως, κρασάρει υπερβολικά και με το παραμικρό και έτσι δεν μπορώ να παίξω.  
Έψαξα σε πάρα πολλά sites και forums, αλλά δεν βρήκα λύση.  
Έτσι υπέθεσα πως έφταιγε το Creators Update που είχα κάνει λίγο πριν αρχίσει αυτό το συμβάν.  Άρα έκανα re-install το παιχνίδι.  Αφού δεν λειτούργησε ούτε αυτό τότε το άλλαξα δίσκο με καθαρή εγκατάσταση. Δεν έγινε τίποτα οπότε προχώρησα στο format, με το οποίο πάλι δεν έγινε τίποτα.  
Όσο καλά να είναι ενημερωμένοι όλοι οι Drivers μου, όσο low και να βάζω τα settings το πρόβλημα παραμένει.  Επίσης επειδή είχα και ένα πρόβλημα με την Ram μου και έκανε τον υπολογιστή να ανοίγει και να κλείνει έκανα έλγχο της Ram μέσα από τα Windows και όλα ήταν οκ.  Αυτό μου σηνέβαινε και σε άλλα παιχνίδια, παρόλο που πριν από μερικές βδομάδες έπαιζαν μια χαρά.  Μετά από το format δεν έχω προλάβει να κάνω εγκατάσταση κάποιο αλλό εκτός από το Minecraft, το οποίο αν και είναι πολύ ελαφρύ δεν μου έχει κρασάρει.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Specs: CPU: Ιntel Core i7 4790, GPU: Sapphire Amd R7 470.

25 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Χρήστο,
Το creator update έχει κάποιες ρυθμίσεις σχετικά με το gaming. Δοκίμασε να πειραματιστείς λίγο με αυτές. Περισσότερα θα βρεις εδώ:

Νέα Έκδοση Windows 10: Τι Αλλάζει Στο May 2019 Update (1903)


Επειδή είναι νέο update, μπορεί απλά να υπάρχει και κάποιο προσωρινό θέμα που θα διορθωθεί.
Πριν δημιουργηθεί το πρόβλημα, πέρασες κάποιον νέο driver; 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Καλησπέρα Γιώργο!  Και σε ευχαριστώ πολύ για την γρήγορη απάντηση!
Άλλαξα τις ρυθμίσεις και δεν έγινε κάτι.  Όχι δεν πέρασα κάποιον driver.

Δεν πιστεύω πως φταίει το Update, αφού και μετά από το format πριν να εγκαταστήσω το Creators Update γινόταν το ίδιο.  Τώρα ποια έχω το Update, και χαμήλωσα το default OC από την κάρτα γραφικών μου για να δω αν κρασάρει για αυτό, αλλά μου έβγαλε μία κόκκινη οθόνη και χρειάστηκε να κάνω επανεκκίνηση τον υπολογιστή μου και μόλις το άνοιξα δεν έκανε detect το παιχνίδι.  Και έτσι είπα να το κάνω detect μέσω του steam πατώντας να γίνει η εγκατάσταση, αλλά δεν είχε ακρετό χώρο οπότε το έκανα unistall και πάλι.

Επίσης δεν πιστεύω πως φταίει το Creators Update καθώς υπάρχει και ένας φίλος μου που το έχει κάνει και δεν είχε κανένα πρόβλημα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Τι κάρτα γραφικών έχεις; Μήπως υπάρχει κάποιο θέμα με τους drivers της και το παιχνίδι; 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Αυτή είναι η κάρτα γραφικών μου. Sapphire-Radeon-R7-370-2GB-Nitro-11240-10-20G

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Υπάρχουν κάποια παράπονα για παρόμοιο πρόβλημα σε άλλα παιχνίδια (πχ αυτό από κάτω) και λένε ότι λύθηκε με ενημέρωση των drivers.
Σίγουρα κατεβάζεις τους νεότερους drivers;
https://steamcommunity.com/app/359550/discussions/0/458606248617693864/

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Καταρχάς, σε ευχαριστώ πάρα πολύ Γιώργο που με βοηθάς.  Αυτό το παιχνίδι είναι πάρα πολύ σημαντικό για εμένα και θέλω πάρα πολύ να το ξαναπαίξω.  Πραγματικά εκτιμώ πολύ αυτό που κάνεις.  Κανένας μέχρι τώρα δεν μου απαντούσε. 

Ναι έχω τους τελευταίους Drivers και μάλιστα ήταν το πρώτο πράγμα που κοίταξα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Έχεις δοκιμάσει να διαγράψεις εντελώς τους παλαιούς drivers, πριν περάσεις τους νέους; 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Κάθε φορά έτσι το έκανα.  Μέχρι και format έκανα.

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Μήπως τρέχουν κάποια προγράμματα στο παρασκήνιο και καταναλώνουν πόρους του συστήματος; 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Όχι.  Το πολύ τον chrome χρησιμοποιόντας μόνο μία καρτέλα του άντε δύο (έχω 16gb ram), και το discord

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Αν χαμηλώσεις την ποιότητα των γραφικών, το πρόβλημα συνεχίζει;

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Έβαλα το Vsync σε 2frame δηλαδή θα μου δείνει τα μισά fps από το refresh rate της οθόνης (30fps), ενώ έχω ΤΕΡΜΑ low τα γραφικά και δεν κρασάρει σχεδόν καθόλου, και στις περιπτώσεις που θα κράσερνε πλέον φριζάρει για ένα δέκατο του δευτερολέπτου και μετά επανέρχεται.  Παρόλα αυτά δεν είναι καθόλου playable.

Αλλά και πάλι, παίζω COD 3 batman Far Cry 3 Just Cause 3 και άλλα πολλά παιχνίδια σε ικανοποιητικά settings χωρίς προβλήματα.

Ευχαριστώ πολύ που συνεχίζεις να απαντάς, είσαι η μόνη μου ελπίδα.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Κατεβάζεις τους τελευταίους drivers από την AMD? Για δοκίμασε να κατεβάσεις τους drivers της ίδιας της Sapphire. Μου έχει τύχει στο παρελθόν με τη συγκεκριμένη εταιρεία, οι γενικοί drivers να έχουν θέμα, και μόνο οι drivers της εταιρείας να λειτουργούν σωστά.

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Ναι τους Drivers τους κατεβάζω από την AMD, τώρα τους κατέβασα από εδώ: https://www.sapphiretech.com/download.asp?lang=eng

Πάλι όμως κρασάρει.  By the way από τότε που έκανα το format το Uplay μου βγάζει να στείλω crash report

Ευχαριστώ πολύ Άγγελε που απάντησες!

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Τελικά έβαλα μία λίγο παλιότερη version των Drivers της AMD και παρόλο που παραμένει το πρόβλημα υπάρχει βελτίωση (κρασάρει συνήθως μετά από ένα ματς).  
Θα συνεχίζω να ψάχνω. 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Πιστεύω πως φταίει το όριο θερμοκρασίας που έχει η κάρτα γραφικών, αλλά δεν ξέρω πως μπορώ να το αλλάξω.  Δεν μου δίνεται η επιλογή ούτε στο After Burner αλλά ούτε στους ίδους Drivers της εταιρίας.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Αν ανεβάζει τόση θερμοκρασία η κάρτα γραφικών ώστε να δημιουργείται πρόβλημα, τότε έχεις πρόβλημα ψύξης, δεν είναι λύση να αλλάξεις το όριο από το software.
Επίσης είναι εξαιρετικά απίθανο να έχεις μόνο σε αυτό το παιχνίδι πρόβλημα λόγω θερμοκρασίας, ενώ τα άλλα όπως αναφέρεις να παίζουν κανονικά. Αν η θερμοκρασία ήταν το θέμα, όποτε ζοριζόταν η κάρτα θα είχες το ίδιο πρόβλημα.
Γενικά είναι πολύ παράξενο που πριν μερικές εβδομάδες έπαιζαν όλα τα παιχνίδια, αλλά τώρα δεν παίζει το συγκεκριμένο μόνο, ενώ τα άλλα παίζουν. Μήπως έκανε κάποιο update το παιχνίδι, και πρόκειται για bug με τη συγκεκριμένη κάρτα γραφικών? Δεν ξέρω τι άλλο να προτείνω.

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Η κάρτα γραφικών δεν ανεβάζει καμιά σπουδαία θερμοκρασία.  Δεν πάει ποτέ πάνω από 70.  Για αυτό και θέλω να βάλω όριο θερμοκρασίας τους 80 βαθμούς.

Ναι, παίζουν όλα τα άλλα παιχνίδια, αλλά και πάλι έχω παρατηρήσει μία μείωση στην απόδοση.

Ναι όντως είναι πολύ περίεργη περίπτωση, να σκεφτείς πως μόλις έκανα Update τους Drivers και παίζει κανονικά χωρίς να έχω κάνει κάτι άλλο…

Παρόλα αυτά δεν μου δίνεται πρόσβαση στο όριο της θερμοκρασίας ούτε με το After Burner, ούτε με το Trixx που είναι το πρόγραμμα της Sappfire, αλλά ούτε με αυτό της AMD (εκείνο που έχει και τους Drivers).

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Δεν μου είναι ξεκάθαρο τι ακριβώς πιστεύεις πως θα πετύχεις αλλάζοντας το όριο θερμοκρασίας. Το αν θα κάνει throttling η κάρτα γραφικών δεν είναι κάτι που σε αφήνει να πειράξεις οποιαδήποτε κάρτα γραφικών και οποιοσδήποτε driver, γιατί είναι για την προστασία της ίδιας της κάρτας.
Αν βλέπεις παντού μειωμένη απόδοση, και από τη στιγμή που έκανες format, δεν αποκλείεται να έχει hardware πρόβλημα η κάρτα γραφικών. Μπορείς ενδεχομένως να τρέξεις κάποια stress test, αλλά ο μόνος τρόπος να βεβαιωθείς είναι δοκιμάζοντας άλλη κάρτα γραφικών, πχ αν μπορεί να σου δανείσει κάποιος φίλος μια δική του.

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Έκανα το stress test του FurMark για 30 λεπτά.  Η θερμοκρασία της κάρτας ήταν μέχρι 79 βαθμοί και είχα core clock 985mhz και memory clock 1400.  
Μήπως όλο αυτό γινόταν επειδή το memory clock ήταν στα 1400mhz? Επειδή όταν ανοίγω το oc πρόγραμμα της Sapphfire το trixx μου το βάζει by default στα 5600mhz το Memory clock το οποίο αναγράφεται και στα specs της κάρταας όταν πάνω να την δω σε ένα κατάστημα.  

Παρόλα αυτά μόλις το βάζω στα 5600mhz και αρχίζω να παίζω το παιχνίδι κρασάρει στο πρώτο δευτερόλεπτο.  

Τέλος ενώ το memory clock στο trixx το είχα βάλει στα 5600Mhz το furmark συνέχιζε να μου δείχνει πως είναι στα 1400.

Υ.Γ Ποια είναι η πιο VFM κάρτα που μου προτείνετε για να παίζω όλα τα καινούργια παιχνίδια σε Ultra 60fps 1080p ενώ κάνω και record για να τα ανεβάζω σε Youtube?Θέλω να είναι όσο πιο φθηνή γίνεται παρακαλώ.  Και να μπορώ να την παρώ από ένα γνωστό κατάστημα της Ελλάδας και όχι από το internet.  

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Έβαλα τα clocks όπως αναγράφονται και εδώ:Sapphire-Radeon-R7-370-2GB-Nitro-11240-10-20G.html

Δεν υπήρξε διαφορά στα crashes, αλλά όταν κράσαρε μου εμφανίστηκε μία οθόνη και κράσαρε μαζί και τον υπολογιστή και αφού είχα βάλει το Trixx (Oc εφαρμογή της Sapphfire) να ανοίγει με τα windows κάθε φορά που πατούσα να αλλάξουν οι ρυθμίσεις κράσαρε ο υπολογιστής και μου εμφάνιζε μία μαυρή με ριγέ οθόνη.  Τελικά το διόρθωσα και τώρα έχω πάρα πολύ χαμηλότερα clocks από αυτά που αναγράφονται στα specs της κάρτας, αλλά δεν υπάρχει τέτοιο πρόβλημα.

Επίσης δεν κρασάρει μόνο το Siege αλλά και το COD και άλλα παιχνίδια.
Τι να κάνω τώρα?  Δεν έχω την οικονομική άνεση να αγοράσω αμέσως καινούργια κάρτα.

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Έκανα καθαρό re install τους drivers και ξαναέκανα το test του furmark για 30 λεπτά με anti alazing full και δεν ξεπέρασε τους 79 βαθμούς (με ίδια clocks). Και ενώ ήμουν στο Minecraft και είχα βάλει ένα βαρουτσικο mod μόλις πήγα να κλείσω το Minecraft μου πετάχτηκε μπλε οθόνη.  Έχω έναν 4790 για cpu.  Λέτε τελικά να μην φταίει η gpu?

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 5 έτη

Αυτό γίνεται μόνο με το συγκεκριμένο mod; Μήπως είναι υπερβολικά βαρύ ή ασύμβατο με το υλικό σου; 

Χρήστος Γκόφας απάντησε πριν 5 έτη

Όχι τελικά δεν υπάρχει θέμα ψύξης, και δεν φταίει και το Mod.  Κοιτούσα τις θερμοκρασίες ενώ έπαιζα σε όλα τα παιχνίδια και ήταν μια χαρά.  Αλλά πλέον όλα τα παιχνίδια μου κρασάρουν.

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 5 έτη

Γενικά όλα δείχνουν στην κάρτα γραφικών, ειδικά από τη στιγμή που έχεις προβλήματα μόνο σε παιχνίδια.
Για Ultra 60fps 1080p μία GTX 1060 είναι η φθηνότερη επιλογή.