MrDrukodrody ρώτησε πριν 2 μήνες

Γεια χαρά. Έχω την μητρική PRIME B450M-A, cpu Ryzen 3 3200G και RAM ripjaws 3200 2x4g. Αγόρασα ακόμα ένα ζευγάρι RAM (τις ίδιες) για να τις κάνω 16g. Όταν τις κούμπωσα πάνω είχα μαύρη οθόνη, συγκεκριμένα μου έλεγε πως δεν υπάρχει είσοδος video. Μετά από διάφορες αλλαγές κατέληξα πως το πρόβλημα δημιουργείται μόνο όταν βάζω τις RAM στα slot 2 και 4 (παλιές ή καινούριες RAM, δεν έχει σημασία, τα δοκίμασα όλα και με όλους τους συνδυασμούς). Ακόμα και το παλιό ζευγάρι δηλαδή, όταν μπει στη θέση 2, 4 μόνο του, το PC δεν ανοίγει. Οι καινούριες RAM δοκιμάστηκαν στις θέσεις 1,3 και δούλεψαν κανονικά.  

4 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 μήνες

Γειά,
Το manual ονομάζει τα slots A1, A2, B1, B2 κι όχι 1, 2, 3, 4 - δεν ξέρω πώς τα αντιστοιχίζεις εσύ. Επίσης ξεκάθαρα αναφέρει ότι όταν έχεις 2 dimms θα πρέπει να τοποθετούνται στις θέσεις A2 και B2. Εκεί θα πρέπει να δουλεύουν και τα 2 ζευγάρια. Γενικά οι ίδιες μνήμες θα πρέπει να τοποθετούνται σε slots ίδιου χρώματος, πχ στα A1 και B1 οι παλιές και A2 και B2 οι καινούριες ή ανάποδα.  Ακόμα λέει μνήμες με το ίδιο CAS και date code (D/C) - δεν ξέρω αν είναι σημαντικό αλλά μπορείς να το κοιτάξεις. Πρέπει ακόμα να έχεις BIOS 1201 τουλάχιστον (αν και οι κατασκευαστές πάντα συνιστούν να έχεις το τελευταίο - ίσως βοηθήσει).
 
Μπορείς να απενεργοποιήσεις το XMP προσωρινά (κάνε Load Optimal Defaults) και δες μήπως δουλέψει έτσι - μετά βλέπεις αν και πόσο μπορείς να το ανεβάσεις. Αν υποψιάζεσαι πρόβλημα με κάποιο συγκεκριμένο dimm μπορείς να δοκιμάσεις με ένα-ένα τα dimms στη θέση A2, όπως συνιστά το manual (ίσα για να δείς αν boot-άρει), ενώ αν υποψιάζεσαι πρόβλημα με κάποιο slot κάνε έναν προσεκτικό έλεγχο για κανένα στραβωμένο ή και σπασμένο pin-άκι ή κανένα σκουπιδάκι. Πώς τα είχες προηγουμένως?

MrDrukodrody απάντησε πριν 2 μήνες

Ευχαριστώ για την γρήγορη απάντηση.
Στις θέσεις Α2 και Β2 (με τις ονομασίες του manual) οι καινούριες RAM δουλεύουν κανονικά. Εκεί είχα και τις παλιές προηγουμένως. Άρα τα καινούρια dimms δεν έχουν πρόβλημα. Τα slots φαίνονται μια χαρά (με το δικό μου μάτι τουλάχιστον, δεν είμαι επαγγελματίας). Επίσης το CAS είναι ίδιο καθώς και το date code. Απενεργοποίησα το XMP και πάλι δεν δούλεψαν. 
Το μόνο που δεν γνωρίζω είναι αν έχω BIOS 1201 τουλάχιστον και πως να του κάνω update. Όταν μπαίνω στο BIOS πάνω αριστερά γράφει vers. 2006. Αυτό εννοείς;
Με προβληματίζει γιατί όταν βάζω και τις 4 RAM λέει ότι δεν υπάρχει είσοδος video. Δεν θα ήταν πιο λογικό να άνοιγε κανονικά το PC και να μην τις αναγνώριζε; 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 2 μήνες

Το πρόβλημα είναι ακριβώς ότι δεν αναγνωρίζει τις μνήμες με σε 4-DIMM εγκατάσταση, ακόμα και για να βγεί εικόνα ή να λειτουργήσει το BIOS πρέπει να υπάρχει κάποια RAM. Δε θα πρέπει να σε "προβληματίζει" ιδιαίτερα το ότι δε βγάζει video, απλά... δε λειτουργεί.
 
Είδα τη λίστα QVL για τον επεξεργαστή σου (από τη σελίδα του mobo, πας Support->CPU/Memory Support->Memory/Device Support->Memory QVL for 3rd Gen AMD Ryzen Processors) και το μόνο μοντέλο G.Skill 2×4GB στα 3200GHz είναι το F4-3200C16D-8GVKB (δεν ξέρω αν το δικό σου είναι το ίδιο ή παρόμοιο) το οποίο όπως βλέπεις δε φαίνεται να λειτουργεί σε 4-DIMM εγκατάσταση (δες και τις επεξηγήσεις κάτω). Αν ισχύει αυτό δε μπορείς να βάλεις 4 modules του συγκεκριμένου μοντέλου, και το μόνο που μπορεί να γίνει είναι επιστροφή των 2×4 αν υπάρχει δυνατότητα, και αγορά 2×8 (τα παλιά... θα καταλήξουν e-waste ή προσπαθείς να τα πουλήσεις, όσο πιάσουν). Ας το δει και κάποιος πιο ειδικός στο hardware, για να έχεις και μια σίγουρη απάντηση. Πάντως είναι δυνατόν κάποιες ram να λειτουργούν σε 2× αλλά όχι σε 4× εγκατάσταση, δες εδώ.
 
Η έκδοση του BIOS φαίνεται κάπου όταν μπαίνεις, και βλέπω ότι η 2006 είναι μια έκδοση που όντως υπάρχει, και θα ήταν και αδύνατο να είναι χρονολογία (τότε δεν υπήρχαν τα B450 και AM4), άρα η έκδοσή σου πρέπει να είναι αυτή. Μπορείς και να τη δεις μέσα από τα Windows (όπως και πληροφορίες για όλα τα components του συστήματός σου και τη λειτουργία τους) με μια εφαρμογή όπως HWiNFO, CPU-Z ή Speccy. Βλέπω στη λίστα των BIOS ότι μετά την 2006 υπάρχουν και εκδόσεις οι οποίες προσφέρουν βελτιώσεις όπως Improve system stability, Improve DRAM stability, Improved memory performance, Support Smart Access Memory for Ryzen 3000 Series Processors κλπ, και κάποιες ίσως σε αφορούν. Αν φοβάσαι το update θα έλεγα να το αναθέσεις σε κάποιον τεχνικό (πχ κάποιο μαγαζάκι στη γειτονιά σου, όπου μπορείς να ρωτήσεις και για τις μνήμες). Δε νομίζω να λύσει το ζήτημα με τις συγκεκριμένες μνήμες πάντως.

MrDrukodrody απάντησε πριν 2 μήνες

Χρήστο, σε ευχαριστώ πάρα πολύ για το χρόνο σου! Ήταν πολύτιμη η βοήθεια σου.