Aris Zografos ρώτησε πριν 1 έτος

Χρειάζομαι λίγη βοήθεια αν είναι δυνατόν. Χθες εγκατέστησα ένα 5900x στο σύστημά μου, προηγουμένως είχα ένα 5800x3d χωρίς κανένα πρόβλημα. Το νέο CPU φάνηκε να λειτουργεί καλά, άφησα το PC ανοιχτό γιατί έπρεπε να κάνω μερικά πράγματα έξω. Όταν γύρισα σπίτι ήταν εντάξει, οπότε άρχισα να παίζω D4 για να ελέγξω και θερμοκρασίες κλπ. Το παιχνίδι λειτουργούσε καλά και δεν υπήρχε τίποτα ασυνήθιστο στη θερμοκρασία. Ξαφνικά πήρα μια μαύρη οθόνη μετά από 1 ώρα+, δεν ήταν θέμα driver GPU επειδή όλα είχαν παγώσει και δεν ανταποκρινόταν τπτ (δοκίμασα τη συντόμευση επαναφοράς του driver shift+ctrl+windows+b). Το PC δεν έκλεινε καν από το κουμπί, έπρεπε να κλείσω το τροφοδοτικό… Έχω μια ROG crosshair viii dark hero και το Q-LED έδειξε ότι υπάρχει πρόβλημα με τη RAM, επίσης άλλαξε και το Q-Code σε “00” από το κανονικό “AA”, το οποίο δε μου λέει και πολλά πέρα από το ότι είναι hardware πρόβλημα… Μέχρι σήμερα, έκανα update το bios, επανατοποθέτησα τα RAM sticks και έτρεξα με επιτυχία ένα memtest86 όλη τη νύχτα (πέρασε χωρίς σφάλματα). Σήμερα, το πρωί καθώς δούλευα, μου πάγωσε πάλι, χωρίς gaming απλώς δουλειά γραφείου. Η μόνη διαφορά είναι ότι αυτή τη φορά απλά πάγωσαν οι οθόνες δε μου μαύρισαν. Το Q-LED πάλι μου άναψε για τη RAM αλλά το Q-Code έμεινε “AA” το οποίο μπορεί να μη σημαίνει και τπτ, απλά το αναφέρω. Έκανα ένα CMOS reset από το κουμπί που έχει πίσω η MOBO και τώρα απλά περιμένω το επόμενο σκάλωμα για να κάνω μία επανατοποθέτηση του CPU στο Socket. Δε μου έχουν μείνει και πολλές επιλογές πλέον… Έχει κανείς κάποια άλλη ιδέα; Συγνώμη για το μεγάλο μήνυμα

6 Απαντήσεις

Γεώργιος Νεοφώτιστος απάντησε πριν 1 έτος

Μήπως έχει να κάνει με το bios; Το 5900x είναι συμβατό με την έκδοση bios που έχεις; Υπάρχει αναβάθμιση bios να την βάλεις ή έχεις την τελευταία έκδοση;

Aris Zografos απάντησε πριν 1 έτος

Updated χτες στη νεότερη έκδοση που υπάρχει.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα Άρη, περίεργο το πρόβλημα που αντιμετωπίζεις..δοκίμασε να παίξεις λίγο με το xmp profile των μνημών, εάν το έχεις πειράξει..

Aris Zografos απάντησε πριν 1 έτος

Καλησπέρα, επέστρεψα ξανά στον 5800x3d, για καλή μου τύχη κατάφερα να τον επισκευάσω καθώς η αλλαγή CPU ήταν από ανάγκη λόγω πτώσης του 5800. Τον 5900 τον έκανα σήμερα RMA στα Πλαίσιο και ελπίζω να καταφέρουν να αναπαράγουν το πρόβλημα. Το XMP(DOCP) ομολογώ δε το έβγαλα για να δω πως πάει γιατί με το που πήρα τον παλιό CPU επισκευασμένο απλά τους άλλαξα. Το PC αυτό είναι και για δουλειά οπότε δεν είχα τη πολυτέλεια να ασχοληθώ παραπάνω. Γενικά απ΄ όσο το έψαξα θεωρώ ότι ο CPU είχε προβληματικό IMC, καθώς το σύστημα μου είναι και ήταν λειτουργικό με το 5800x3d στην ίδια Mobo και RAM. Δεν έχω κάτι πολύ εξεζητημένο, ένα κιτάκι των 2 modules CMW32GX4M2D3600C18. Πλέον δε θα έπρεπε να υπάρχουν θέματα συμβατότητας στο AM4 socket με οποιεσδήποτε DDR4, πόσο μάλλον σε τόσο normal ταχύτητες...Οπότε γι' αυτό καταλήγω στο προβληματικό IMC. Τι να πω είμαι άτυχος, ελπίζω αυτό να αλλάξει και να πάρω τα λεφτά μου πίσω μετά το RMA.

Aris Zografos απάντησε πριν 1 έτος

Update, το πρωί με ενημέρωσαν ότι ο CPU όντως ήταν προβληματικός και μου έγινε επιστροφή χρημάτων.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 12 μήνες

Μια χαρά τότε..