Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: Υπολογιστής / HardwareServer Build (NAS, Media Streaming, Home Assistant, DNS server)
Stefanos ρώτησε πριν 3 μήνες

Γειά σας, σκέφτομαι να φτιάξω έναν σέρβερ για να αντικαταστήσω το Raspberry Pi 4, γιατί το έχω παραφορτώσει το καημένο και θα ήθελα την σημβουλή σας.
Η γενική χρήση που θέλω να κάνω είναι η εξής σε γενικές γραμμές και όλες οι παρακάτω υπηρεσίες θα τρέχουν σε ξεχωριστά docker containers:
* Home Assistant (για αυτοματισμούς στο σπίτι)
* NAS Server
* Media Server (jellyfin ή plex)
κ.α. υπηρεσίες πι
Επίσης σημαντικό είναι να είναι όσο το δυνατόν μικρότερο το κουτί και όσο γίνετε λιγότερο ενεργοβόρο (θα τρέχει 24/7 αφού). Επίσης καλό θα ήταν να μην με πάρει η τράπεζα τηλέφωνο να με κράξει, οπότε κοιτάω γύρω στις £750. Αλλά δεν θέλω και κάτι που να είναι overkill, οπότε και ποιό οικονομικές επιλογές τις ακούω, εαν θεωρείτε οτι θα είναι επαρκείς.
Μετά απο μια βασική έρευνα κατέληξα στα εξής :
* AMD Ryzen 5 5600G
* Gibabyte A520I AC Mini ITX
* Corsair Vengeance LPX 32GB (DDR4-3600)
* 2x Western Digital Red 4TB 5400 RPM (για NAS)
* 1x Western Digital Blue SN580 1TB M.2 SSD
* Fractal Design Node 304
* Gigabyte UD750GM 80+ (750W)
Όλα μαζί £755.63

Tο τροφοδοτικό παραείναι μπουρί νομίζω γιατί υπολογίζω ότι τα παραπάνω θέλουν γύρο στα 180w. Αλλά ήταν το πιο φθηνό, με όσο λιγότερα Watt και Gold + που βρήκα.
Επίσης γενικά έχω προσέξει οτι για σέρβερ προτείνουν ECC μνήμη, αλλά μου ήταν δύσκολο να βρώ υλικά, ειδικά για mini ITX και ίσως δεν έχει νόημα;
Υπάρχουν εναλλακτικές που θα μπορούσατε να προτείνετε;
Μήπως παραείναι ισχυρό το σύστημα;
Απέφυγα να βάλω κάρτα γραφικών γιατί δεν θα είναι για παιχνίδια το σύστημα, αλλά μήπως θα χρειαστεί για το media streaming;
Ευχαριστώ για τον χρόνο,
Στέφανος

1 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 3 μήνες

Καλησπέρα, γενικά τα κομμάτια που έχεις επιλέξει είναι μια χαρά για τη χρήση που αναφέρεις. Δεν πιστεύω ότι χρειάζεσαι κάρτα γραφικών για αυτή τη χρήση, αλλά σε κάθε περίπτωση βλέποντας και κάνοντας. Για οικιακή χρήση πιστεύω ότι και με non-ECC μνήμες δεν θα έχεις πρόβλημα.