Michael Psyrras ρώτησε πριν 2 έτη
Θέλω να δημιουργήσω ένα partition στον ssd του λαπτοπ μου για να εγκαταστήσω Linux Mint αλλά ενώ έχω 146gb free, διαθέσιμα για shrink μου δίνει 7844mb.
Έχετε καμιά ιδέα του τι μπορεί να φταίει;
Ευχαριστώ πολύ!

13 Απαντήσεις

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Καλησπέρα Μιχάλη

Αν μπορείς, ανέβασε μας μια εικόνα από τη διαχείριση δίσκων των Windows. Ανεβάσε την εικόνα στο Imgur και στείλε μας το link κοινοποίησης.

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ για την απάντηση!
Θα ανεβάσω αλλά αυτή της τιμή είμαι εκτός. Κοινοποίηση  από το Google photos μπορώ να κάνω αντί για imgr;
Έχω να πω πως βρήκα μια σχετική λύση του προβλήματος κάνοντας disable το over provisioning του δίσκου από το utility app της εταιρίας. Δεν ξέρω αν είναι σωστό αλλά για ένα μικρό σχετικά χρονικό διάστημα ελπίζω να μην είναι θέμα.
Όσο έψαξα στο δίκτυο είδα πως κάποια τυχαία αρχεία στα win10 μπορεί να μπλοκάρουν την συρρίκνωση του δίσκου ακόμα και αν έχει γίνει trim και defragmentation και η λύση στο πρόβλημα είναι κάπως πολύπλοκη υπόθεση αν δεν κάνω λάθος.
Καταφερα και εγκατέστησα το Mint με βάση τον οδηγό σας δίνοντας του όμως μόνο 20GBτελικά. Νομιζω πως δεν θα αποφύγω το format ώστε να μπορέσω να δώσω πιο ικανό χώρο για τα Mint που από χθες βλέπω πως ήρθαν για να μείνουν. Ίσως και την αγορά πιο μεγάλου δίσκου αν και υπάρχει χωριστός δίσκος για τα data όποτε τα 250gb δεν είναι και άσχημα… τι λέτε;

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Φυσικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις όποια υπηρεσία θες. Απλά αναφέρω το Imgur ως ενδεικτικό γιατί πολλοί χρήστες δεν ασχολούνται με υπηρεσίες cloud.

Συνήθως, μετά από ανασυγκρότηση οι περισσότεροι δίσκοι δεν έχουν πρόβλημα. Πιθανότατα εσύ έπεσες σε κάποια ιδιαίτερη περίπτωση.

Αν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις format, τότε σίγουρα είναι η ιδανική λύση.

Τα 250GB είναι πολύ καλά για Linux από τη στιγμή που τα δεδομένα αποθηκεύονται σε ξεχωριστό δίσκο. Θεωρώ απίθανό να γεμίσεις όλον τον χώρο, εκτός αν χρησιμοποιησείς κάποιο πολύ βαρύ λογισμικό.

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

https://photos.app.goo.gl/SGD2trzpAeoafgXZ6
Το snapshot που ζητήθηκε πιο πάνω… είναι μετά από την συρρίκνωση που έκανα όπως περιέγραψα πριν! Δλδ στην πρότερή του κατάσταση ο δίσκος δεν είχε τα τρία partitions του Linux που έχω σημειώσει!
Το over provisioning κρίνεται απαραίτητο;
Τα 250GB θα είναι για dual boot μάλλον κάπου 80GB για το Mint και τα υπόλοιπα για τα Win. Δεν χρησιμοποιώ κάποιά ιδιέταιρα βαριά εφαρμογή. Κάποιες εφαρμογές ήχου που δεν ξέρω αν κρίνονται βαριές: JRiver, Audacity -πρόσφατα διάβασα για την Ardour αλλά δεν την έχω δοκιμάσει- και από εκεί και πέρα απλή χρήση browsing, mail, multimedia κλπ… Τέλος πολύ πιθανό να χρειαστώ το Webex που από ότι έχει δει μέχρι στιγμής δεν έχει υποστήριξη για Linux. Μάλλον τότε θα επιστρέφω στα Win!

Ευχαριστώ για άλλη μια φορά!!!!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

To over provisioning δεν είναι απαραίτητο, αλλά γενικά έχει αρκετά οφέλη.

Υπάρχει περίπτωση το πρόβλημα να προκαλείται επειδή υπάρχει μη εκχωρημένος χώρος στα δεξία από τα χρησιμοποιούμενα partition.

Μια λύση θα ήταν ήταν να διαγράψεις τα partition των Windows (εκτός του κύριου), να επεκτείνεις το κύριο στο σύνολο του χώρου και μετά να τα χώριζες ξανά. Τα Recovery δημιουργούνται αυτόματα.

Τώρα έχεις εγκαταστήσει τα Linux, οπότε το πράγμα γίνεται περίπλοκο για να κάνεις αυτό που αναφέρω παραπάνω.

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστώ πάρα πολύ και πάλι!
Εντάξει δεν είναι τόσο πρόβλημα το εγκαταστημένο Linux μπορώ να το διαγράψω και να το στήσω από την αρχή, αφού του δώσω πιο μεγάλο χώρο αν λειτουργήσει αυτό που λες! Άλλωστε “η επανάληψη είναι η μητέρ…” κλπ κλπ 🙂
Τα partitions προς διαγραφή είναι τα όλα τα partitions που βρίσκονται μόνο ΔΕΞΙΑ του C: ή και όσα είναι αριστερά;
Εκτός απο τα recovery υπάρχει και ένα “EFI system partition” (100MB: το δεύτερο από αριστερά). Αυτό μπορεί να διαγραφεί;

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

Βλέπω τώρα πως δεν με αφήνει να διαγράψω κάποια από τα partitions από την διαχείρηση δίσκων των win… θα πρέπει να το κάνω από 3rd party app πχ Mini tool partition wizard; 

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μπορεις να τα διαγράψεις όλα εκτός από το κύριο partition των Windows (C) και το EFI. Το Recovery θα δημιουργηθεί ξανά αυτόματα, οπότε το διαγράφειςς άφοβα.

Το EFI νομίζω αφορά τον bootloader, οπότε μην το πειράξεις.

Αν αναφέρεσαι στα recovery, τότε ναι διέγραψε τα με τρίτη εφαρμογή.

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

χμμμ….. πριν δω την απάντηση σου πείραξα το EFI … και μόλις τώρα που έκανα shut down και πήγα να ανοίξω πάλι το μηχάνημα, δεν… βγάζει ένα μνμ τύπου «error no such partition. Entering secure mode… grub rescue> …» . Μπορώ να γράψω με το πληκτρολόγιο αλλά δεν ξέρω τι και αν μπορώ να κάνω boot τελικά.
Ο C: δεν έχει πειραχτεί…
η πλάκα είναι πως ενώ κατάφερα και συγχώνεψα όλα τα partition δεξιά του C:, αριστερά δεν το έκανε με τπτ και έχοντας ενεργό το over provisioning πάλι έδινε πολύ λίγο χώρο διαθέσιμο για shrink… 10GB περίπου.
ευτυχώς είχω κάνει στο μεταξύ ένα bootable στικάκι με τα win10… όποτε τώρα είναι μονόδρομος το στήσιμο του υπολογιστή από την αρχή…

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Μπορείς να κάνεις επιδιόρθωση των Windows και να μη χρειαστεί νέα εγκατάσταση. 

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

Δεν λειτούργησε η επιδιόρθωση…
Ήδη έκανα νέα εγκατάσταση!!!
Φαίνεται πως ακόμα και με ενεργό το over provisioning πλέον η συρρίκνωση λειτουργεί κανονικά οπότε χρειαζόταν το format/clean install!!
Είμαι στην διαδικασία στησίματος… ελπίζω να μην έχω άλλα παρατράγουδα! 
Ευχαριστώ πολύ!!!

Michael Psyrras απάντησε πριν 2 έτη

Όλα καλά … έχω στήσει Win και Mint σε dual boot με ικανό χώρο για τις ανάγκες μου και στα δυο και με ενεργό over provisioning … 
Ευχαριστώ πολύ!
Τελικά θα είχα γλυτώσεις αρκετό κόπο αν από την αρχή έκανα μια καθαρή εγκατάσταση των win από το να προσπαθώ να λύσω το κόλλημα που είχαν φάει … αλλά τι να κάνεις; Έτσι είναι τα Win we love to hate!
Καλή συνέχεια και μπράβο για την δουλειά σας!!!

Γιώργος Τράντζας Staff απάντησε πριν 2 έτη

Ευχαριστούμε πολύ για την ενημέρωση Μιχάλη. Καλή συνέχεια!