giorgos tsiompras ρώτησε πριν 1 μήνα

Χαίρετε. 
Ενδιαφέρομαι να αγοράσω έναν σκληρό δίσκο με χωρητικότητα 2TB  για αποθήκευση προγραμμάτων (καθαρά σαν αρχειοθήκη).
Είναι προτιμότερο να πάρω έναν ssd ή έναν hdd; Ποιος τύπος είναι κατάλληλος για μια τέτοια δημιουργία αποθήκης; 
Ο δίσκος μετά την αποθήκευση των προγραμμάτων(αρχεία. exe) θα είναι εκτός τροφοδοσίας και σύνδεση, απλά μέσα στον case του υπολογιστή.
Mε ενδιαφέρει η αξιοπιστία σε βάθος χρόνου μιας και τα συγκεκριμένα πρόγραμμα είναι χρήσιμα για την δουλειά μου.
Ευχαριστώ προκαταβολικά. 

2 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 1 μήνα

Καλησπέρα,
 
Είσαι βέβαιος ότι χρειάζεσαι τέτοια χωρητικότητα για εγκατάσταση (μόνο) προγραμμάτων? Τα μεγαλύτερα .exe είναι μερικά MB μόνο, ακόμα και μαζί με τά συνοδευτικά τους αρχεία, πχ .dll. Ακόμα και development αν κάνεις, ένα αρχείο "program database" (.pdb) είναι 5-10MB. Πολύ δύσκολα να γεμίσει ένας τέτοιος δίσκος, χρειάζονται περίπου 200 προγράμματα. Εκτός κι αν εννοείς installers, ή εγκατεστημένα προγράμματα. Αλλά και πάλι, οι installers είναι συνήθως συμπιεσμένοι, ενώ τα εγκατεστημένα προγράμματα αν και χρειάζονται όντως περισσότερο χώρο στο δίσκο εγκαθίστανται σε κάποιον μόνιμο δίσκο (η registry περιέχει αναφορές/paths προς αυτόν), ουσιαστικά δε νοείται να είναι σε δίσκο που μπορεί να συνδέεται και να αποσυνδέεται. Δε γνωρίζω αν τα προγράμματά σου (αν δεν είναι installers) μπορούν να τρέχουν κάνοντας απλώς double-click στο .exe, τα περισσότερα πάντως δε μπορούν, δλδ χρειάζονται εγκατάσταση. Κι αυτό με τη σύνδεση/αποσύνδεση του δίσκου δεν το καταλαβαίνω, δηλαδή θα ανοίγεις το κουτί, θα συνδέεις τα καλώδια και θα κάνεις restart μόνο για να βρείς μια εφαρμογή? Εφόσον τα χρειάζεσαι για τη δουλειά σου νομίζω θα πρέπει να είναι και πιο εύκολα προσπελάσιμα. Ίσως ένας εξωτερικός δίσκος ή NAS είναι μια καλύτερη επιλογή.
 
Όσον αφορά την επιλογή HDD vs SSD, παραδοσιακά οι HDD θεωρούνταν πιο αξιόπιστοι, αλλά τα πράγματα αλλάζουν, οι SSD είναι πλέον πιο αξιόπιστοι απ' ότι παλιότερα, και εφόσον δε θα πρόκειται για δίσκο που γράφεται συχνά δεν τίθεται και θέμα φθοράς. Μπορεί ωστόσο κάποιοι SSD να βγάλουν προβλήματα με τον controller τους, ή να σταματήσουν ξαφνικά να λειοτουργούν, ιδιαίτερα τα φθηνότερα μοντέλα. Οι HDD πάλι είναι (ακόμα) γενικά φθηνότεροι για μια δεδομένη χωρητικότητα, αλλά έχουν και το ρίσκο του (μηχανικού) shock, αν και αυτό αφορά κυρίως τους εξωτερικούς δίσκους. Οπότε το ζήτημα είναι τι χρειάζεσαι και πόσα χρήματα είσαι διατεθειμένος να διαθέσεις. Εφόσον σε ενδιαφέρει η αξιοπιστία χρειάζεσαι και κάποια λειτουργία backup. Δε θα πρότεινα RAID, αλλά θα πρέπει να έχεις και ένα αντίγραφο της "αρχειοθήκης" σου και κάπου αλλού, εξωτερικό σκληρό, NAS/Server ή Cloud, οπότε η διαδικασία θα πρέπει να είναι εγκατάσταση στον εξωτερικό πρώτα (θα είναι το κύριο μέσο) και περιοδικά ενέργεια ενός one-way synchronization από τον εξωτερικό προς τον εσωτερικό, εφόσον ο εσωτερικός θεωρητικά μπορεί να προσβληθεί από ιό ή ransomware. Αλήθεια, τι γίνεται με τις versions? Τα προγράμματα κανονικά λαμβάνουν νέες versions, updates, fixes κλπ σχετικά τακτικά (αλλιώς θεωρούνται "abandonware"), έχεις σκεφτεί τι θα κάνεις μ'αυτό?

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 1 μήνα

Καλησπέρα Γιώργο, για τη χρήση που αναφέρεις νομίζω ότι ένας απλός HDD θα σε καλύψει. Συνήθως τα δεδομένα σε έναν HDD έχουν μεγαλύτερη αντοχή στο χρόνο και πόσο μάλλον όταν ο δίσκος αυτός θα βρίσκεται προστατευμένος μέσα σε ένα κουτί. Επίσης να ξέρεις ότι εάν για κάποιο λόγο θες να κάνεις ανάκτηση δεδομένων από έναν SSD, αυτό είναι σε αρκετές περιπτώσεις αδύνατο.