Chris Kioussis ρώτησε πριν 11 μήνες

 Καλησπερα σε ολους
Θελω να κανω μια προταση σχετικα με το UEFI. Διαβαζω PC steps για χρονια και αληθεια ειναι εχω λυσει πολλες αποριες μου, ευχαριστω γι αυτο. Λοιπον διαλεξαμε τα κοματια του νεου μας υπολογιστη, τον μονταραμε, ξερουμε πως να εγκαταστησουμε λειτουργικο, οδηγους, εφαρμογες (τι λες τωρα, ενας εμεις κι ενας ο Μπιλ Γκειτζ, καρατσεκαρισμενο). Πριν την εγκατασταση λειτουργικου, πρπει να μπουμε στο BIOS/UEFI και να μανουμε καποιες ρυθμισεις.
 Θα ηθελα λοιπον, αν ειναι ευκολο και υπαρχει χρονος, εναν οδηγο για το τι ρυθμιζουμε/προσεχουμε στο UEFI,την πρωτη φορα, σε εναν νεο υπολογιστη. Ευχαριστω

4 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 11 μήνες

Καλησπέρα Χρήστο, δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνεις κάποια ιδιαίτερη ρύθμιση στο bios. Οι αλλαγές προκύπτουν ανάλογα με τις ανάγκες που έχει ο κάθε ένας. Η ουσιαστικότερη ρύθμιση αφορά το από που θα γίνει το boot, το οποίο είναι κάτι σχετικά απλό..

Chris Kioussis απάντησε πριν 11 μήνες

Eυχαριστω πολυ για την γρηγορη απαντηση, αγαπητε Γιωργο
 Εκτος απο το ποια συσκευη θα μπουταρει ο υπολογιστης, δεν πρεπει να ρυθμιστουν και αλλες παραμετροι?
π.χ. επιλογη, συχνοτητας στην οποια θα τρεχουν οι μνημες
καποια ακομη τυχαια παραδειγματα
cpu V core loading calibration: auto/standard/high
csm support" enable/disable
internal graphic: auto/enable/disable
aperture size: 128/256/512 κτλ
Και τελος παντων ολες αυτες οι επιλογες που υπαχουν στις παραμετρους του Bios
Σε ευχαριστω για τον χρονο σου και τις γνωσεις που μοιραζεσαι μαζυ μας
 

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 11 μήνες

Καλησπέρα,
 
Αυτό που πρέπει να κάνεις στην αρχή, είναι ένα "Load Optimal Defaults" (ή όπως αλλιώς ονομάζεται), και δίνει default τιμές στις παραμέτρους του BIOS/UEFI, συνήθως ασφαλείς, αν και όχι πάντα optimal, πάντως είναι γενικά ΟΚ. Από κει και πέρα υπάρχουν ρυθμίσεις και optimizations:

  • Το boot order, όπως είπες.
  • Για την επιλογή συχνότητας των μνημών το σύστημα επιλέγει την Jedec συχνότητα. Μπορείς με ενεργοποίηση XMP Profile να την αυξήσεις μέχρι και το όριο των μνημών ή του mobo, αλλά δεν είναι εγγυημένο πόσο, καθώς μπορεί να έχεις περιορισμό από τον επεξεργαστή. Πολλά μοντέλα δεν το επιτρέπουν ή δε λειτουργούν αξιόπιστα, σε συχνότητα μεγαλύτερη από το όριο του επεξεργαστή, πχ ο σχετικά καινούριος (non-K) i5-12400 δύσκολα ανεβαίνει πάνω από τα 3200MHz, εκτός κι αν πειράξεις και τα voltage, που δε συνιστάται.
  • Το Internal Graphics καθορίζει αν θα λειτουργούν τα ενσωματωμένα γραφικά του επεξεργαστή (αν έχει), και το Auto συνήθως είναι OK, και σημαίνει Enabled αν έχεις ενωματωμένα γραφικά αλλά όχι και κάρτα γραγικών, και Disabled αν έχεις κάρτα γραφικών (απενεργοποιεί τα ενσωματωμένα γραφικά αν υπάρχει εγκατεστημένη κάρτα).
  • Το CSM σημαίνει BIOS boot αντί για UEFI, και για καινούριο hardware και Windows συνιστάται να είναι disabled.
  • Το Aperture Size καθορίζει το μέγεθος της μνήμης που δεσμεύται για γραφικά, δε συνιστάται να το πας πάνω από 128, το default (συνήθως 64MB) είναι OK.

Δηλαδή εκτός ίσως από το boot order (αν έχεις πάνω από ένα δίσκο, ή θέλεις να κάνεις boot και από CD ή στικάκι) και την ταχύτητα των μνημών, σπάνια θα χρειαστεί να αλλάξεις κάτι άλλο. Εγώ πχ ενεργοποιώ το Wake-on-Lan για να μπορεί να ανοίξω τον υπολογιστή από άλλο μηχάνημα.

Chris Kioussis απάντησε πριν 9 μήνες

 Παρα πολυ χρισημες πληροφοριες, για εμας που δεν εχουμε ιδιαιτερες γνωσεις. Load Optimal Defaults, λοιπον κι απο εκει και περα πειραζουμε μονο αυτο που ειμαστε σηγουροι τι κανει