Όλες οι Ερωτήσεις στο PCstepsΚατηγορία: WindowsUEFI BIOS και δεύτερο λειτουργικό
Philip Pontikis ρώτησε πριν 8 έτη

Αγαπητοί φίλοι,

Τα τελευταία δέκα χρόνια έχω καθιερώσει σε όλους τους υπολογιστές που φτιάχνω το σύστημα του διπλού λειτουργικού: Χωρίζω τον σκληρό δίσκο σε τρία τμήματα και εγκαθιστώ στο πρώτο και το δεύτερο διαμέρισμα δύο λειτουργικά συστήματα (είτε το ίδιο είτε διαφορετικό π.χ. Windows 7 – Windows 8). Το τρίτο διαμέρισμα χρησιμεύει ως αποθήκη. Στο δεύτερο λειτουργικό εγκαθιστώ διαφορετικό antivirus (για σάρωση σε περίπτωση προσβολής από ιό) και απαραιτήτως το πρόγραμμα Acronis True Image. Έτσι, σε περίπτωση δυσλειτουργίας και αν τα γιατροσόφια δεν αποδώσουν, μπαίνω από το δεύτερο λειτουργικό, σώζω τα αρχεία που θέλω και τρέχω το Acronis για να επαναφέρω το κύριο λειτουργικό σε υγιή κατάσταση. Αν αυτό δεν μπορεί να γίνει άμεσα, δεν ξεμένω από υπολογιστή αφού μπορώ να κάνω τη δουλειά μου έχοντας πρόσβαση στα αρχεία μου μέσω του δεύτερου λειτουργικού.

Το ίδιο ισχύει και για τα μηχανήματα φίλων, όπου με το Team Viewer οι προαναφερθείσες ενέργειες γίνονται μια χαρά από το σπίτι μου. Συμφωνώ ότι ο χρόνος που απαιτείται για το στήσιμο του μηχανήματος είναι περισσότερος, η πράξη όμως έχει δείξει ότι σε περίπτωση βλάβης το (σοφτγουερικό) πρόβλημα αντιμετωπίζεται εύκολα και γρήγορα. «Όχι άλλο φορμάτ», όπως θα έλεγε κι ο Κούρκουλος σήμερα.

Τον τελευταίο χρόνο στα καινούργια λάπτοπ με το UEFI BIOS αντιμετωπίζω πρόβλημα. Αν και απενεργοποιώ στο BIOS το Secure boot, το μηχάνημα δεν ξεκινάει από το DVD (ή το boot φλασάκι). Ή, αν ξεκινήσει, η εγκατάσταση διακόπτεται από τα Windows και εμφανίζεται μήνυμα που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Τι έχω παρατηρήσει:

  1. Αν το λάπτοπ συνοδεύεται από DVD των Windows (π.χ. μηχάνημα TURBO-X), μπορώ να κάνω εγκατάσταση στο δεύτερο διαμέρισμα.
  1. Αν σβήσω τον δίσκο, μπορώ να εγκαταστήσω όποιο λειτουργικό θέλω. Από τη στιγμή όμως που το εγκατεστημένο στο λάπτοπ λειτουργικό είναι νόμιμο (και αγορασμένο), γιατί να σβήσω τον σκληρό δίσκο και ο κάτοχος να έχει στο μηχάνημά του λειτουργικό με διαφορετικό serial number;

Τις τελευταίες μέρες αντιμετώπισα το ίδιο πρόβλημα σε λάπτοπ ASUS (με Windows 10). Πριν κάνω οποιαδήποτε δοκιμή, έφτιαξα αντίγραφο όλης της εγκατάστασης σε εξωτερικό δίσκο με την εφαρμογή των Windows αλλά και με το Acronis. Προχώρησα σε δοκιμές (αφού, μη βρίσκοντας λύση, αναγκάστηκα να σβήσω τον δίσκο), όμως δεν μπόρεσα στο τέλος να επαναφέρω την αρχική εγκατάσταση: Με το DVD επαναφοράς που έφτιαξαν τα Windows εμφανιζόταν μήνυμα «εσωτερικού σφάλματος», ενώ η επαναφορά με το Acronis ολοκληρώθηκε χωρίς πρόβλημα, αλλά το λειτουργικό δεν ξεκινούσε γιατί δεν έβρισκε κάποιο αρχείο. Έτσι, θέλοντας και μη, έβαλα τα Windows 10 από δικό μου DVD.

Προφανώς υπάρχει στο UEFI BIOS κάποιο είδος κλειδώματος που συσχετίζει την όποια προσπάθεια νέας εγκατάστασης με το ήδη τοποθετημένο από την εταιρία λειτουργικό σύστημα. Κι αν κάποιος έχει αγοράσει μια άλλη έκδοση του λειτουργικού, γιατί να μην μπορεί να το εγκαταστήσει σε νέο διαμέρισμα διατηρώντας όμως το αρχικό λειτουργικό ;

Υπάρχει κάποια λύση στο πρόβλημα; Δηλαδή κάποια ρύθμιση στο BIOS, η οποία να αίρει τους περιορισμούς;

Εν κατακλείδι η εύλογη απορία: Το UEFI BIOS φτιάχτηκε για να προστατεύει τον υπολογιστή από ποιον; Από τον ιδιοκτήτη του;

Και μια ορθογραφική παρατήρηση (μη με παρεξηγείτε, είμαι εκπαιδευτικός στο επάγγελμα): Η σωστή προστακτική είναι «Επίλεξε». Το «επέλεξε» είναι αόριστος π.χ. Ο Κώστας επέλεξε να αγοράσει σταθερό και όχι φορητό υπολογιστή.

                                                Με εκτίμηση

                                         Φίλιππος Ποντίκης

5 Απαντήσεις

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Δεν υπάρχει κάποιο κλείδωμα στο uefi. Θα πρέπει να ξεκινήσεις την διαδικασία μέσω του uefi boot options και σε μερικά uefi systems ο τρόπος  είναι διαφορετικός. Λεπτομέρειες θα έχει το manual του κατασκευαστή.
Τα 2 λειτουργικά τα θεωρώ περιττά, ενώ 2 ίδια λειτουργικά τα θεωρώ επικίνδυνα. Πρόσβαση στα αρχεία σε μια εγκατάσταση των windows που δεν λειτουργεί, μπορείς να έχεις με ένα linux live usb (υπάρχουν και άλλοι τρόποι, ανέφερα τον 1ο που μου ήρθε στο μυαλό).
Θα διαφωνήσω και με τον Κούρκουλο. Όσο υπάρχει μια σύνδεση στο internet, πάντα θα μαζεύονται περιττά αρχεία. Όσο χρησιμοποιείς κάποιες εφαρμογές, πάντα θα γράφουν σε κάποια setting files, όποτε ανοίγεις τον υπολογιστή, πάντα θα μαζεύονται κάποια Logs.  Δες το format ως το ετήσιο service του αυτοκινήτου σου.
Και όπως με το αυτοκίνητο κάνεις service για να μην σε αφήσει στον δρόμο, έτσι και τον υπολογιστή τον κάνεις format πριν μείνεις με το ποντίκι στο χέρι( ή ότι άλλο κρατάμε), κοιτάζοντας τα σημαιάκια των windows να αρνούνται να φύγουν.
Όσο αφορά την ορθογραφία, επΕλεξα να το αφήσω για το τέλος. Συνήθως προκύπτει από απροσεξία, κεκτημένη ταχύτητα, μεγάλο όγκο των ερωτήσεων ή του μεγέθους αυτών.

Philip Pontikis απάντησε πριν 8 έτη

Αγαπητέ φίλε Νίκο,
Επανέρχομαι στο θέμα για να διατυπώσω τον αντίλογο, κυρίως για να μη δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις σε όσους φίλους θα διαβάσουν αυτές τις γραμμές. Σε κάθε περίπτωση όλοι παίρνουμε ιδέες και λύνουμε απορίες χάρη στην ανταλλαγή απόψεων μέσα από το πραγματικά αξιόλογο site σας. Γι’ αυτό άλλωστε το επισκεπτόμαστε τακτικά.
1. Λες ότι τα 2 λειτουργικά είναι περιττά. Αν συντηρείς τους υπολογιστές των φίλων σου, αντιλαμβάνεσαι ότι είναι δύσκολο να τρέχεις π.χ. από τον Κορυδαλλό στην Πετρούπολη επειδή ο υπολογιστής του φίλου σου δεν ξεκινάει και ο ίδιος έχει ελάχιστες γνώσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Αν στο pc είναι εγκατεστημένο και δεύτερο λειτουργικό, οι πιθανότητες αποκατάστασης του προβλήματος μέσω Team Viewer αυξάνονται κατακόρυφα (με την προϋπόθεση ότι στο δίσκο υπάρχει αποθηκευμένο αρχείο επαναφοράς – Acronis, Ghost κλπ). Σωστή η άποψη για το live CD - USB (χρησιμοποιούσα στο παρελθόν live CDs), αλλά δοκίμασε να το τρέξεις από τηλεφώνου με κάποιον ή κάποια που διαθέτει στοιχειώδεις κομπιουτερικές γνώσεις.
Το ίδιο ισχύει και στο εργασιακό περιβάλλον, όπου με 40 υπολογιστές στο κτίριο (η περίπτωσή μου) ο χρόνος πιέζει ασφυκτικά. Με την ύπαρξη δεύτερου λειτουργικού η διαδικασία ανάκτησης αρχείων και επαναφοράς του λειτουργικού επιταχύνεται σημαντικά.
Δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις το σύστημα σε έναν από τους υπολογιστές σου (είμαι βέβαιος ότι έχεις τουλάχιστον δύο) ή - ακόμα καλύτερα – σε υπολογιστή φίλου σου και θα δεις ότι έχει πολλά συν.
2. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δύο ίδια λειτουργικά είναι επικίνδυνα.
3. Συμφωνώ απόλυτα με όσα γράφεις για τον Κούρκουλο. Δεν ήταν αυτό το πνεύμα μου. Η πλήρης έκφραση θα ήταν «Όχι άλλο φορμάτ για ψύλλου πήδημα ένα μήνα μετά την αρχική εγκατάσταση. Viva Acronis!». Το τακτικό φορμάτ (ή ο εμπλουτισμός μιας καθαρής εγκατάστασης μέσω Acronis) είναι επιβεβλημένη και αναπόφευκτη – τακτική.
4. Σχετικά με την ουσία της ερώτησής μου περί UEFI, η λύση μπορεί να βρίσκεται στην απάντηση που έδωσες εδώ:
https://www.pcsteps.gr/questions/%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B2%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%B1-%CE%B5%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%B7%CF%82-windows-8-1-%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%8D%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BC%CE%B1-uefi/

Το κόλπο με το escape δεν το ήξερα. Θα το δοκιμάσω προσεχώς.
5. Όσον αφορά το ρήμα «Επέλεξε», δεν αναφερόμουν σε κάποια απάντηση συντάκτη, αλλά στη φράση «Επέλεξε κατηγορία ερώτησης», στη σελίδα όπου υποβάλλονται οι ερωτήσεις (κελί «ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΕΡΩΤΗΣΗΣ»). Θα έπρεπε να είναι «Επίλεξε κατηγορία ερώτησης».

Με εκτίμηση

Φίλιππος Ποντίκης

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

1)Σαφώς και είναι δύσκολο, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα εξ'αποστάσεως. Και αυτό συνήθως το παρεξηγούν και κάποιοι χρήστες εδώ μέσα. Όταν ένας ασθενής δεν ξέρει να βάζει το πιεσόμετρο, δεν μπορεί ο γιατρός να του πει να έχει και ένα  άλλο μόνιμα κουμπωμένο στο δεξί του χέρι, σε περίπτωση που το χρειαστεί.
Σε επαγγελματικό περιβάλλον, είναι ακόμα πιο απλά τα πράγματα. Συνήθως όλα τα προσωπικά αρχεία και εργασίες, αποθηκεύονται στον τοπικό server. To format και η επανεγκατάσταση του λειτουργικού στον client είναι εξαιρετικά απλή εφόσον υπάρχει το image. Αν ανήκεις και στους τυχερούς και όλοι οι clients έχουν το ίδιο hardware, με ένα μόνο image μπορείς να το περάσεις μέσω του δικτύου σε όλους τους clients.
Συνεπώς, τουλάχιστον όσο αφορά εμένα, το βρίσκω πολύ πιο εύκολο και γρήγορο αυτό, παρά να έχω σε κάθε client 2 λειτουργικά. Υπάρχουν φυσικά και άλλες λύσεις μέχρι και με virtual machines αλλά σε πιο περίπλοκες καταστάσεις
2)Δύο όμοια λειτουργικά, είναι πολύ εύκολο να γίνουν -μην πω τι- σε περίπτωσή συγκεκριμένων βλαβών, μια από αυτές μπορεί να είναι στο mbr.
3)Θα συμφωνήσω μαζί σου και εγώ σε αυτό.
4)Η συγκεκριμένη λύση αφορά το συγκεκριμένο laptop. Όπως έγραψα και πριν θα πρέπει να δεις το manual της κάθε μητρικής.
5)Έχω κάνει το ίδιο λάθος, για αυτό και νόμιζα ότι αναφερόσουν σε εμένα. Προφανώς και είναι λάθος βιασύνης και θα διορθωθεί.

Philip Pontikis απάντησε πριν 8 έτη

Για να ολοκληρώσουμε το θέμα, αφού επί της ουσίας δε διαφωνούμε:

1) Συμφωνώ κατ΄ αρχήν με όσα γράφεις. Στο παρελθόν, προ εποχής ADSL και Teamviewer, ακολουθούσα την τακτική που περιγράφεις. Καθοριστικό ρόλο όμως παίζουν δυο παράγοντες:

Α. Ο περιορισμένος χρόνος μου
Β. Ο αριθμός των «πελατών» (φίλων).

Σκέψου τη διαδικασία: Να δίνεις τηλεφωνικά οδηγίες για το πώς θα μπει ο φίλος στο BIOS, να ορίσει το CDROM ως συσκευή εκκίνησης, να ξεκινήσει το live CD, να σώσει τα αρχεία και στη συνέχεια να επαναφέρει το λειτουργικό σε υγιή κατάσταση.
Το έχω κάνει πολλές φορές στο παρελθόν. Χρόνος που απαιτείται; Άφθονος, και με πολλές πιθανότητες κάτι να μη γίνει σωστά, αφού δεν έχεις τον άμεσο έλεγχο.
Με τη χρήση δεύτερου λειτουργικού όλα γίνονται στο 1/3 του χρόνου, με ασφάλεια και από την πολυθρόνα του σπιτιού σου.

Όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον:
Στη (δημόσια) υπηρεσία όπου εργάζομαι δεν υπάρχει η πολυτέλεια τοπικού server, στον οποίο αποθηκεύονται τα αρχεία των χρηστών (οι αγελάδες έχουν πάψει εδώ και πολλά χρόνια να είναι παχιές – ούτε ήταν και ποτέ, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς – τουλάχιστον στη δική μας υπηρεσία). Έχουμε ένα LEVEL ONE GNS-2000, με δύο δίσκους 500 GB σε RAID 1, όπου οι χρήστες κάνουν backup τα αρχεία τους κάθε Παρασκευή.
Για την ομοιογένεια του hardware ούτε συζήτηση. Τα μηχανήματά μας είναι από Pentium 4 έως dual core (πενταετίας τουλάχιστον), με 1 GB RAM τα περισσότερα.

Η σημαντικότερη αρετή του δεύτερου λειτουργικού είναι ότι, σε περίπτωση προβλήματος, η επισκευή δε χρειάζεται να γίνει άμεσα αφού ο συνάδελφος συνεχίζει τη δουλειά του στον ίδιο υπολογιστή έχοντας πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του. Μεγάλη υπόθεση, ειδικά αν προκύψουν περισσότερες της μίας βλάβης ταυτόχρονα (ευτυχώς αυτό δε συμβαίνει συχνά).

Περιττό να αναφέρω ότι δεν έχουμε τμήμα ΙΤ, που να ασχολείται αποκλειστικά με Η/Υ, όπως συμβαίνει στις ιδιωτικές εταιρίες. Η συντήρηση των μηχανημάτων είναι προσωπικό μεράκι.

2) Σε περίπτωση βλάβης στο MBR, παίξαμε και χάσαμε. Αυτό όμως αφορά το πολύ το 5% των περιπτώσεων που έχω αντιμετωπίσει.

Καλημέρα και σε ευχαριστώ. Keep up the good work!

Με εκτίμηση

Φίλιππος Ποντίκης

Υποστήριξη PCsteps (Νίκος) απάντησε πριν 8 έτη

Χωρίς τμήμα υποστήριξης, το κάνετε όπως βολεύει εσάς που χρησιμοποιείτε τους υπολογιστές καλύτερα.
Το μόνο που θα μπορούσα να προτείνω, είναι αντί για 2 λειτουργικά, να έχετε έναν λογαριασμό admin και έναν λογαριασμό user, να χρησιμοποιείτε τον user account για τις δουλείες σας και τον admin όταν και άμα στραβώσει κάτι.