Λεωνίδας Βήματα Χαμένα ρώτησε πριν 4 έτη
Καλησπέρα σας και συγχαρητήρια για τους αναλυτικότατους οδηγούς και παρουσιάσεις που μας προσφέρετε. Η ερώτηση που έχω αφορά το συνδιασμό Vpn και Tor. Στον οδηγό για το deep web υπήρχε μία αναφορά σχετικά με το συνδιασμό Vpn και Tor. Η οποία πρότεινε να χρησιμοποιούμε το Vpn πρώτα ώστε να μην μπορεί να δει ο πάροχος ότι χρησιμοποιούμε Tor και απλώς να βλέπει ότι χρησιμοποιούμε Vpn που είναι πιο “αθώο”. Παρ όλα αυτά η τεχνική αυτή φαίνεται να έχει περισσότερα μειωνεκτίματα από πλεονεκτίματα καθώς οι περισσότερες αναφορές σε ξένα site προτείνουν Vpn μέσω Tor. Το σημείο που με μπερδεύει είναι το σχεδιάγραμα Pc -> VPN -> Tor -> VPN, ενώ εγώ το αντιλαμβάνομαι ώς Pc -> Tor -> Vpn. Δεν καταλαβαίνω γιατί υποτίθεται ότι έχουμε Vpn και πριν το Tor. Σχετικά παραθέτω σύνδεσμο από την ενότητα του AirVpn που απεικονίζει σχηματικά τα δύο σενάρια.

https://airvpn.org/tor/

Το Privatoria και το Nord Vpn με ποιό τρόπο από τους δύο μπορούν να συνδιαστούν με το Tor;
Αν σας εξυπηρετεί να δημοσιεύσω την ερώτηση μου σε κάποιο σχετικότερο σημείο ώστε να είναι ορατή και από άλλους χρήστες που έχουν την ίδια απορία ενημερώστε με, όπως επίσης και αν σκοπεύετε ήδη να δημιουργήσετε κάποιον σχετικό οδηγό, ώστε να πάρω την απάντησή μου από εκεί.

Ευχαριστώ.

4 Απαντήσεις

Χάρης Αναγνωστόπουλος Staff απάντησε πριν 4 έτη

Καλησπέρα Λεωνίδα,
Τα διαγράμματα που έχουμε παραθέσει εμείς είναι απείρως πιο απλά, και υπάρχει λόγος για αυτό.
Κάθε εταιρεία θα προσπαθήσει να σου πουλήσει το προϊόν της, κι αυτό είναι αποδεκτό. Τα διαγράμματα της AirVPN είναι ιδιαίτερα περίπλοκα, και καλό είναι να μην αγοράζεις κάτι που δεν καταλαβαίνεις.
Σε κάθε περίπτωση περιγράφει ακριβώς το ίδιο με αυτό που δείχνουμε εμείς στα διαγράμματα.
1.ΕΣΥ->VPN->TOR->INTERNET
2.ΕΣΥ->TOR->VPN->INTERNET
Στην πρώτη περίπτωση ο πάροχος του VPN γνωρίζει της ΙΡ σου, κάτι που ούτως η άλλως το κάνει εφόσον χρησιμοποιείς τις υπηρεσίες του. Η διαφορά είναι ότι αν κάποιος μέσα από το Tor προσπαθήσει να ανακαλύψει την ΙΡ σου, θα βρει την ΙΡ που σου έχει δοθεί από το VPN.
Στην δεύτερη περίπτωση ο πάροχος του VPN δεν γνωρίζει την IP σου, αλλά την ΙΡ που πήρες μέσω του Tor. Παρ’ όλα αυτά, οποιοσδήποτε μέσω του Tor θα φτάσει πιο εύκολα στην πραγματική σου ΙΡ.
Και στις δύο περιπτώσεις ο πάροχος Internet που έχεις δεν γνωρίζει την ΙΡ που σου έχει δοθεί από το VPN ή το Tor, άρα “αγνοεί” το τι κάνεις.
Οπότε τι είναι πιο σημαντικό; Να βρει ο κάθε τυχαίος ανώνυμος την πραγματική ΙΡ σου ή να την γνωρίζει κάποιος (έτσι κι άλλιως την ξέρει, άρα δεν αλλάζει κάτι) που τον πληρώνεις για να κρύβει την ταυτότητα σου;
Νομίζω ότι η απάντηση είναι εύκολη. Το πρώτο σενάριο είναι καλύτερο.
Επίσης, οι περισσότεροι ασχολούνται με τα θέματα ταχύτητας, και τα αναφέρουν ως μειωνέκτιμα. Η ταχύτητα εξαρτάται κατά πολύ από το VPN, και από το πόσες συνδέσεις μεσολαβούν. Άρα, αν κάνεις αυτό που λένε μερικοί ΕΣΥ -> VPN -> Tor -> VPN -> Internet, προφανώς έχεις ταίσει την ταχύτητα σου στους μεσολαβητές. Δεν έχει κανένα νόημα να χρησιμοποιείς αμέτρητα VPN, ότι κλειδώνει ξεκλειδώνει, κι αν κάποιος θέλει να σε βρει θα σε βρει.
Όπως λέμε και στο άρθρο, έχουν υπάρξει περιπτώσεις που ο ISP εντώπισε την είδοσο του χρήστης στο Tor, κι αυτό ήταν αρκετό για να ενοχοποιηθεί, από τη στιγμή που είχε κάνει κάτι αξιόποινο.
https://www.forbes.com/sites/runasandvik/2013/12/18/harvard-student-receives-f-for-tor-failure-while-sending-anonymous-bomb-threat/
Όσο για τα Privatoria και Nord VPN, φαίνεται ότι το πρώτο έχει κλείσει πλέον. Εμείς προτίνουμε το NordVPN, για το οποίο έχουμε γράψει και αναλυτικό οδηγό χρήσης. Επίσης, το Nord VPN διαθέτει το Onion over VPN που κρυπτογραφεί τα δεδομένα, και σε συνδέει στο δίκτυο Tor χωρίς τη χρήση ειδικού browser.
https://www.pcsteps.gr/217517-παρουσίαση-nordvpn-πλήρης-προστασία/#Onion_over_VPN
https://nordvpn.com/features/onion-over-vpn/
Τώρα ως προς τον τρόπο σύνδεσης του NordVPN και του Tor. Το NordVPN πρώτα σε συνδέει στο δίκτυο του και έπειτα σου δίνει πρόσβαση στο Tor.
Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά προφανώς έχουν επίπτωση στην ταχύτητα. Οπότε η ανωνυμία έρχεται με κόστος την ταχύτητα, άρα οπλίζεσαι με υπομονή πριν μπλέξεις σε αυτό.

Λεωνίδας Βήματα Χαμένα απάντησε πριν 4 έτη

Χάρη σε ευχαριστώ πολύ για την αναλυτική απάντησή σου, με κάλυψες πλήρως. Για το θέμα της ταχύτητας είναι αναμφίβολο ότι ο συνδιασμός Vpn και Tor θα την γονατίσει.
Για το Pc -> VPN -> Tor -> VPN -> Internet που γίνονται αναφορές στο Internet αναρωτιόμουν μόνο και μόνο για την γνώση για το πως επιτυγχάνεται. Χρησιμοποιείς 2 παρόχους διαφορετικούς ή υπάρχει κάποιος πάροχος που μπορεί να προσφέρει αυτή την διπλή ας την πούμε κρυπτογράφηση πριν και μετά;
Για το σενάριο πρώτα Vpn μετά Tor έχεις δίκιο πως κάποιος μέσα από το Tor θα φτάσει ευκολότερα στην πραγματική IP, αλλά τι γίνεται στο κομμάτι Tor exit node <=> Internet; Θα ήταν ασφαλέστερο με το σενάριο να μπούμε μετά στο Vpn κ μετά να βγούμε προς τα έξω;

Χάρης Αναγνωστόπουλος Staff απάντησε πριν 4 έτη

Από αναφορές που υπάρχουν στο διαδίκτυο, κάποιοι πάροχοι δίνουν αυτή τη δυνατότητα. Τώρα, κατά πόσο λειτουργεί δεν μπορούμε να ξέρουμε, διότι δεν το έχουμε δοκιμάσει.
Οι περισσότεροι επιλέγουν να χρησιμοποιούν δύο παρόχους, όπου ο ένας αποτελεί τη βασική υπηρεσία VPN τους. Ενώ τον δεύτερο τον εκμεταλλεύονται μόνο για να τον χρησιμοποιούν μέσα στο Tor.
___
Στην περίπτωση Tor->VPN μπορεί να βρει κάποιος πιο εύκολα την ΙΡ σου, όχι στη μορφή σύνδεσης VPN->Tor. Μην μπερδεύεσαι.
Τo Exit Node είναι το σημείο εξόδου από το Tor. Αν κάποιος προσπαθήσει να φτάσει σε εσένα θα πρέπει να σπάσει την κρυπτογράφηση του Tor, και έπειτα να βρει την ΙΡ που θα έχεις μέσω του VPN, και εφόσον φτάσει μέχρι εκεί μάλλον θα του είναι εύκολο να βρει την πραγματική σου ΙΡ.

Άρα, η χρήση ενός VPN μέσα στο Tor δεν θα σου παρέχει τρελή επιπλέον ασφάλεια.

Για αυτό και είναι καλύτερα να συνδέεσαι σε VPN πριν μπεις στο ίδιο το Tor.

Λεωνίδας Βήματα Χαμένα απάντησε πριν 4 έτη

Καλώς, ευχαριστώ πολύ για τις πληροφορίες! Να σαι καλά….