Ανδρεακης Ανδρεακης ρώτησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα,
Πριν αρκετούς μήνες εντελώς ξαφνικά το pc μου άρχισε να πετάει BSOD(whea uncorrectable error) την ώρα του gaming.Το pc αποτελείται από 16GB Ram,R3 300X,RX5700,X570 AORUS MINI ITX και έναν M2 NVME SAMSUNG 970 250GB και έναν M2 INTENSO 1TB.
Δοκίμασα format,δοκίμασα drivers(roll back και update),bios update.
Οverclock δεν έχω κάνει ποτέ.
Σταμάτησα το gaming αλλά τις επόμενες μέρες το έκανε μέχρι και στο youtube.
Μια μέρα αποφάσισα να περάσω Linux στον Samsung και να βάλω windows 10 στον Intenso.Όλα τα προβλήματα λύθηκαν και για ένα εξάμηνο το pc δούλευε απροβλημάτιστα(έκανα gaming στα windows και ορισμένες δουλειές στα linux).
Πρόσφατα όμως αποφάσισα να βάλω πάλι windows 10 στον samsung και να στήσω το σύστημα όπως στην αρχή. Στην αρχή δεν παρατήρησα κάτι(ίσα ίσα το είχα ξεχάσει) αλλά μετά από τρείς μέρες το BSOD(whea uncorrectable error) επέστρεψε.
Αποφασισμένος να βρώ τι φταίει μπήκα σε ένα game και μερικά δευτερόλεπτα πριν βγει το BSOD είχα ανοικτή την διαχείριση εργασιών. Εκεί παρατήρησα ότι ο nvme φτάνει στο 100% και μετά γίνεται reset το σύστημα. Το πρόβλημα επεκτάθηκε αυτή την φορά γιατί πλέον δεν μπορούσα να κλείσω το pc από shut down.Κάθε φορά που πάταγα shut down γίνοταν αυτόματα reset(αναγκαστικά το έκλεινα από το on off του τροφοδοτικού).
Αποφάσισα να τρέξω το σύστημα μόνο με τον Nvme.Την μια φορά στο ένα slot της μητρικής και την άλλη φορά στο άλλο slot αλλά μάταιη προσπάθεια γιατί και πάλι έβγαζε error και στις δύο περιπτώσεις.
Σε αυτό το σημείο πήγα στις ρυθμίσεις των windows και έβαλα μια λειτουργία για να μου βγάλει το error code.Κατέληγε σε  010 και διάβασα ότι είναι θέμα του nvme ssd.
Έβγαλα εκτός μια και καλή τον nvme , πέρασα λειτουργικό στον intenso και έκανα τις ίδιες δοκιμές.
Εκεί αντιμετώπισα νέο πρόβλημα καθώς στο installation των windows , όταν μπήκε το λειτουργικό η μητρική δεν αναγνώριζε τον δίσκο και με πέταγε μονίμως στο bios.Φαινόταν σαν να μην είναι συνδεδεμένος καν.
(Σε αυτό το σημείο εξερεύνησης ανακάλυψα επίσης ότι το cpu voltage ήταν γύρω στο 1.05 που μου φαίνεται πολύ λίγο για ryzen 3300x.)
Έπειτα από μερικά restart αποφάσισε να τον αναγνωρίσει και πλέον το σύστημα είναι αρκετά σταθερό όσων αφορά την περιήγηση στο διαδίκτυο και λοιπές δουλειές πέρα από το gaming.
Στο gaming ή στα benchmarks (το ίδιο error εμφανίζει) πλέον μου βγάζει CRITICAL PROCESS DIED.
Πλέον δεν ξέρω τι να κάνω...Να πάρω νέο δίσκο m2;
Να είναι faulty και οι δύο δίσκοι;
Πρόσφατα είδα οτι υπάρχουν δύο είδη m2,οι b key και m key,υπάρχει περίπτωση να παίζει κάποιο ρόλο αυτό;
Υπάρχει περίπτωση να έχουν χαλάσει και τα δύο m2 slots ;
Μήπως φταίει η CPU ή να είναι θέμα CPU ;

7 Απαντήσεις

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα, να φταίνε και οι δύο δίσκοι είναι λίγο απίθανό..ίσως να υπάρχει θέμα της μητρική σου. Έχεις ελέγξει εάν υπάρχει κάποιο νεότερο bios update? Επίσης ίσως θα είχε ενδιαφέρον εάν έκανες δοκιμές και με κάποιο sata δίσκο για να βεβαιωθείς..

Ανδρεακης Ανδρεακης απάντησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα,
Το bios update όπως ανέφερα το είχα δοκιμάσει.
Το σύστημα επίσης κάνει reset απο μόνο του πλέον ξαφνικά, χωρίς να πετάει BSOD.
Η δοκιμή που μόλις έκανα είναι να τοποθετήσω έναν SATA 2.5 SSD.
Έτρεξα ένα benchmark και όλα δείχνουν σταθερά , θα εγκαταστήσω και μερικά παιχνίδια και θα δουλέψω για τις επόμενες μέρες με αυτόν τον ssd.
Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι , χάλασαν τα δύο m2 slots της μητρικής ή χάλασαν οι δύο δισκοι;

Ανδρεακης Ανδρεακης απάντησε πριν 5 μήνες

Καλησπέρα,
Σήμερα ο 2.5 SATA SSD άρχισε τα προβλήματα. Ενώ στα benchmark δεν κράσαρε το σύστημα , ούτε έκανε restart.
Ενώ ήμουν στον browser ή στην διαχείριση αρχείων το Pc έκανε ξαφνικά restart και αμέσως μετά μόλις έκανε boot στα windows screen(έδειχνε username) έκλεινε ξανά.
Επανατοποθέτησε τον m2 Intenso 1TB SSD.Στο μπροστά slot της μητρικής δεν τον αναγνώρισε ποτέ σαν δίσκο και η μητρική έμπαινε αυτόματα στο bios , ώσπου τον τοποθέτησα στην πίσω θύρα της μητρικής.
Έτρεξα πάλι ένα benchmark και έκανε reset στην μέση της διαδικασίας.

Εάν δεν είναι θέμα δίσκου για ποιο λόγο τα windows να βγάλουν τέτοιο code error;
Υπάρχει περίπτωση να χαλάσει έτσι απλά η μητρική , ενώ το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με αλλαγή σε Linux για αρκετούς μήνες;
Μπορώ να δω τι προκαλεί το reset την ώρα του benchmark;
Υπάρχει περίπτωση να υπάρχει θέμα τροφοδοτικού;

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 μήνες

Τι τροφοδοτικό έχεις? Είναι πολύ πιθανό όμως να είναι πρόβλημα της μητρικής..μήπως έχεις ακόμα εγγύηση?

Ανδρεακης Ανδρεακης απάντησε πριν 5 μήνες

Έχω το corsair rm750x.
Από ότι φαίνεται αυτό είναι η πηγή του προβλήματος καθώς από χθες δεν έχω δει κανένα restart και τα benchmark τρέχουν μέχρι το τέλος.
Ωστόσο έβαλα ένα τροφοδοτικό των 450w τώρα και αναγκαστικά έβαλα μια μικρότερη κάρτα γραφικών γιατί φοβόμουν να αφήσω πάνω την 5700(το λέω σε περίπτωση που υπάρχει να είναι θέμα της κάρτας).
Το σύστημα λειτουργεί απροβλημάτιστα μέχρι στιγμής με τον Intenso και αύριο θα δοκιμάσω να βάλω και τον Samsung Nvme και έπειτα gaming.
Μέσα από όλα αυτά μου γεννήθηκαν δύο ερωτήματα:
1)Ποια είναι η διαφορά των M και B key m2 ssd's; Ως προς την ταχύτητα, την αξιοπιστία και γενικά άμα βλάπτει να τοποθετήσουμε έναν m2 ανάποδα γιατί μερικοί έχουν τα pins δεξιά και άλλοι αριστερά.
2)Είναι φυσιολογικό ο Ryzen 3 3300X να τρέχει στα 1.05V; Μου φαίνεται λίγο.

Ανδρεακης Ανδρεακης απάντησε πριν 5 μήνες

Η εγγύηση της μητρικής έληξε πριν μερικούς μήνες και ευτυχώς από ότι φαίνεται δεν είναι η αιτία του προβλήματος.
Το τροφοδοτικό έχει ακόμα αρκετά χρόνια, οπότε όταν σιγουρευτώ ότι είναι αυτό υπεύθυνο θα καλέσω στο μαγαζί για να μου δώσουν οδηγίες για την αντικατάσταση του ή θα ανοίξω απευθείας ticket στην υποστήριξη της Corsair.

Γιώργος Λάνδρου Staff απάντησε πριν 5 μήνες

Άρα είναι πολύ πιθανό να φταίει το τροφοδοτικό σου. To "Β" σημαίνει sata ταχύτητες, το "M" PCIe ταχύτητες, άρα πολύ γρηγορότερες. Μην δοκιμάσεις να τοποθετήσεις το δίσκο "ανάποδα", μία είναι η σωστή θέση, δες και εδώ. Τα V που αναφέρεις είναι φυσιολογικά.