Κώστας Κουρούνης ρώτησε πριν 3 έτη
Ψάχνω για ένα configuration που να καλύπτει πολύ μεγάλα αρχεία Geographic Information Systems (ARCGIS v.10.x by ESRI) και Computer Aided Design. Συγκεκριμενα (MAP 3D by Autodesk). Πολύ μεγάλα αρχεία σημαίνει πάνω από 2 GB μέχρι και 6 ή και 10 GB επεξεργαζόμενη πληροφορία διασπασμένη σε δεκάδες databases και images τοπικά στο δίσκο και σε remote servers. Το σύνολο των αρχείων μου είναι κοντά λιγότερο από 3 ΤΒ. Η ταχύτητα του δίσκου είναι ένας κρίσιμος παράγοντας και σκεφτόμουν για RAID 10 αλλά δεν το έχω τεσταρει για να συγκρίνω αποτελέσματα. Θα ήθελα να μην ξεπεράσω τα 2.500 ευρώ.

6 Απαντήσεις

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

[Μόνο οι συντελεστές του PCsteps απαντούν σε ερωτήσεις για αγορές]

Κώστας Κουρούνης απάντησε πριν 3 έτη

Χρήστο ευχαριστώ θερμά για την απάντησή σου. Κοίτα, δεν έχω bottleneck αυτή τη στιγμή και ούτε θυμάμαι να είχα ποτέ. Αυτό που τονίζω είναι ότι το GIS επεξεργάζεται κατά μέσο όρο databases της τάξης των 2 με 5 GB ταυτόχρονα και συνεχώς, κάτι που γονατίζει την ηλικίας σχεδόν 7 ετών σημερινή σύνθεση.

Οι remote servers που συνδέομαι είναι ταχύτατοι (επιπέδου google) ενώ εγώ έχω εξαιρετικό download (πάνω από 25 ΜΒ/sec) οπότε το internet δεν με απασχολεί καθόλου. Βέβαια, οι remote servers μου στέλνουν rasters της τάξης των 20ΜΒ ανά οθονιά που στο τέλος αφήνουν στο scratch άλλα 1 με 2 GB ανάλογα με το zoom.

**Το αν θα πάω σε μία συμβατική mobo ή σε dual cpu (πχ xeon ή ) είναι ένα ακόμη ερώτημα για εμένα. Θα δω άραγε διαφορά ή τζάμπα τα λεφτά;

Χρήστος Δρακάκης απάντησε πριν 3 έτη

[Μόνο οι συντελεστές του PCsteps απαντούν σε ερωτήσεις για αγορές]

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 3 έτη

Καλησπέρα Κώστα,
Σύμφωνα με την ESRI το ArcGIS υποστηρίζει πολυεπεξεργαστικά συστήματα.
Όμως το πόσο μεγάλη θα είναι η διαφορά και το αν θα αξίζει τη δυσανάλογη αύξηση στην τιμή, αυτό είναι αδύνατον να το απαντήσουμε χωρίς αξιόπιστα benchmark από κάποιον που να έχει κάνει μια δοκιμή με τη συγκεκριμένη εφαρμογή σε αντίστοιχα συστήματα με έναν και με περισσότερους επεξεργαστές. Και σε τόσο εξειδικευμένη εφαρμογή απλά δεν βρίσκουμε κάποιον που να έχει ασχοληθεί.
Σίγουρα πάντως στα 2500 ευρώ που κινείσαι δεν υπάρχει περιθώριο για διπλούς επεξεργαστές, οπότε αν πραγματικά σε ενδιαφέρει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να αναθεωρήσεις σημαντικά προς τα επάνω το budget.
Το ίδιο ισχύει και για τη διαφορά που θα έχεις στην απόδοση ανάμεσα σε ένα δίσκο NVME και ένα RAID 10 με SSD.
Η απόδοση του δίσκου έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με τον τρόπο που γράφονται τα δεδομένα, οπότε benchmarks με τρίτα προγράμματα δεν θα είναι με κανένα τρόπο αντιπροσωπευτικά για το πώς θα λειτουργεί το ArcGIS και στις δύο περιπτώσεις.
Αν και, με δεδομένο πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής NVME στη χωρητικότητα που αναφέρεις και σε λογικό κόστος, μάλλον το RAID στη δική σου εξειδικευμένη περίπτωση είναι μονόδρομος.
Φυσικά για RAID 10 με HDD δεν το συζητάμε καν, ακόμα και ένας σκέτος SSD το πιθανότερο είναι πως θα είναι ταχύτερος. Εκτός ίσως αν έκανες RAID 10 με οχτώ δίσκους HDD, στην οποία περίπτωση θα ήταν απλά αδύνατον να εργαστείς δίπλα στον υπολογιστή από τον θόρυβο.
Επίσης, ο υπολογιστής θα πρέπει να λειτουργεί και να επεξεργάζεται δεδομένα αδιάκοπα όλο το 24ωρο? Γιατί αν όχι, το να κάνεις ένα RAID 0 με δύο SSD των 2 TB και να κάνεις backup σε έναν HDD κάθε βράδυ ή όποτε έχεις downtime είναι πολύ πιο έξυπνη λύση οικονομικά.
Εμείς θα σου προτείναμε τη σύνθεση των 3500 ευρώ με μια μικρή κάρτα γραφικών που θα ρίξει το budget στα επίπεδα που αναφέρεις, εφόσον δεν χρειάζεσαι επεξεργαστική ισχύ από τη GPU, και έναν μικρότερο Threadripper για να έχεις budget για δίσκους.
Από εκεί και πέρα, αν έχεις το περιθώριο να κάνεις καθημερινό backup, βάλε δύο SSD των 2TB σε RAID 0 και έναν HDD των 4TB για το backup.

Χρήστο, έκατσες και έγραψες ολόκληρο δοκίμιο άδικα, από την στιγμή που παραβιάζεις τους όρους της σελίδας. Λίγη περισσότερη προσοχή στους όρους θα σου είχε γλιτώσει αρκετό χρόνο.

Κώστας Κουρούνης απάντησε πριν 3 έτη

Άγγελε ευχαριστώ για την απάντησή σου, από την οποία προκύπτει ότι έκανες και έρευνα στο site της ESRI. Kudos.
Πράγματι από την version 10 και μετά, αξίζει να πάω σε dual cpu. Ρώτησα συνάδελφο και μου λέει ότι το ARCGIS το τρέχει μόνο σε dual cpu γιατί οι διαφορές είναι παραπάνω από εντυπωσιακές. Φαντάζομαι ότι με δυο cpu μπορώ να κατεβάσω λίγο το επίπεδο κάθε μιάς cpu. Ισχύει αυτό;
Επίσης συμφωνώ για το raid 0 με 2 ssd x 1ΤΒ (2 ΤΒ χρειάζομαι) + 2 hdd x 2TB ή ένα NAS δύο δίσκων για mirroring. Το NAS είναι καλή σκέψη;
Τέλος, νομίζω ότι δεν πρέπει να κάνω έκπτωση στην κάρτα γραφικών γιατί κάνω color masking και color replacing σε εικόνες tiff της τάξης του GB. Η κάρτα γραφικών δεν ελαφρώνει αυτή τη δουλειά;
Άρα πρέπει να κινηθώ κοντά στα 5.000 € για να έχω μηχάνημα με προσδόκιμο χρόνο ζωής 5+ χρόνια.
Και πάλι ευχαριστώ θερμά για την βοήθεια, μόλις πάρω την αξίας μερικών χιλιάδων ευρώ απόφαση, θα σας τηλεφωνήσω 🙂
ΥΓ. Επειδή για πρώτη φορά στη ζωή μου δεν θα συναρμολογήσω εγώ το μηχάνημα, αν στο μέλλον στραβώσει κάτι ποιος αναλαμβάνει να το κατσαβιδώσει;

Άγγελος Κυρίτσης Staff απάντησε πριν 3 έτη

Εξαρτάται το τι σημαίνει το “να κατεβάσεις το επίπεδο της κάθε CPU”. Έτσι γενικά και αόριστα δεν υπάρχει απάντηση. Θα πρέπει να πεις αν έχεις κάτι συγκεκριμένο κατά νου.
Το NAS καλό είναι να είναι συμπληρωματικό backup σε αυτό που θα είναι μέσα στον υπολογιστή. Εξαρτάται βέβαια και το πόσο σημαντικά είναι τα δεδομένα.
Το τι ελαφρώνει η κάρτα γραφικών ή όχι εξαρτάται αποκλειστικά από το πρόγραμμα, όχι από την εργασία. Δεν έχουν όλα τα προγράμματα GPU acceleration, θα πρέπει να έχει προγραμματιστεί ειδικά. Και το ότι έχει να κάνει με επεξεργασία εικόνας σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι το GPU acceleration είναι δεδομένο.
Η Nvidia έχει κάνει μελέτη για την απόδοση επαγγελματικών καρτών στο ArcGIS 3D Pro 1.0, που είναι άλλη έκδοση του προγράμματος από αυτή που τρέχεις. Δεν γνωρίζω τι δυνατότητες GPU Acceleration έχει το ArcGIS 10.
Αν σου το συναρμολογήσει κάποιο κατάστημα, θα πρέπει να συνεννοηθείς με αυτούς για το αν θα έχει εγγύηση ολόκληρος ο υπολογιστής, εκτός από την μεμονωμένη εγγύηση του κάθε υποσυστήματος.